cultuur

Voetbalhypes: Will Grigg en vijf andere sensaties

Door Jelmer Kos - 22 juni 2016

Het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk staat nog niet bekend om sprankelende wedstrijden met goed voetbal. Maar aan de zijlijn gebeurt weer genoeg. Zingende Ieren en Noord-Ieren zijn tot nu toe de hypes van het toernooi.

De Ierse fans stalen in 2012 de harten tijdens het EK in Oekraïne en Polen en maken zich ook in Frankrijk weer snel populair. Een top elf van ludieke acties van Ierse fans gaat over het internet. Daarin mogen het toezingen van een Frans model met honderden fans tegelijk en een slaapliedje voor een baby in de trein bij Bordeaux niet ontbreken.

‘Will Grigg’s on fire’

Zonder een minuut te spelen is de Noord-Ierse spits Will Grigg tot nu toe de held van het EK. Grigg, actief op het derde niveau in Engeland, werd door een supporter van Wigan Athletic toegezongen in een Youtube-filmpje. Het melodietje, gebaseerd op het nummer Freed from Desire van GALA, werd opgepikt door de Noord-Ierse fans.

Het is wachten op Griggs eerste minuten in Frankrijk. Dat kan nog, want de Noord-Ieren hebben zich geplaatst voor de achtste finale en zijn daarmee verzekerd van minimaal nog een wedstrijd. Mocht het tot een invalbeurt komen dan gaat het stadion los, dat is zeker.

Elsevier.nl zet een aantal hypes tijdens eerdere voetbalkampioenschappen op een rij:

  • Axelle Despiegelaere (WK 2014)

Oranje presteerde bij het laatste WK erg goed, maar het oog van de Nederlandse fan viel ook meermaals op het Belgische publiek. Daar kwam namelijk Axelle Despiegelaere, een Belgische schone, in beeld. Axelle veroverde met haar gejuich de harten van de Nederlandse kijker en kreeg terstond een modellencontract aangeboden. Dat was van korte duur, toen bekend werd dat ze ook weleens op wilde dieren jaagde.

  • Octopus (EK 2008)

Een octopus met voorspellende gaven, het was de hype van het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Octopus Paul voorspelde tijdens het EK vier van de zes wedstrijden van Duitsland goed en op het WK van 2010 voorspelde hij inclusief de finale acht wedstrijden helemaal juist. De orakel-octopus overleed eind 2010.

  • Rasta-pet (EK 1988)

Honderden Nederlandse fans droegen tijdens het EK 1988 in Duitsgullitpruikland
een Gullit-pet. Door het hoofddeksel met dreadlocks, werd Duitsland overspoeld door Ruud Gullit-look-a-likes. Eugene Breebaard, een oud-prof van MVV Maastricht, bedacht de pet voorafgaand aan het EK en verdiende
er veel geld mee.

  • Campione (EK 2000)

Campione was het officiële nummer van het EK 2000 dat in Nederland en België werd gehouden. Het lied, gebaseerd op het Nederlandse ‘Oranje boven’ werd een ware hit en kwam tijdens het toernooi in acht Europese landen in de hitlijst. Tot op de dag vandaag wordt het nummer gebruikt bij kampioensfeesten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.