cultuur

FC Twente blijft toch in de Eredivisie

17 juni 2016

De beroepscommissie van de KNVB heeft besloten dat FC Twente toch in de Eredivisie mag blijven spelen. Het besluit spreekt het oordeel van de licentiecommissie tegen, waardoor Twente in eerste instantie zou degraderen.

Vorige week kregen de Tukkers slecht nieuws in de rechtbank van Utrecht: de KNVB had gelijk en het intrekken van de licentie was terecht en verloor het kort geding. Het bestuur van de club voert al jaren een financieel ‘wanbeleid’, en het ging niet in op de waarschuwingen van de voetbalbond.

Straf

2015-12-18 00:00:00 ARNHEM, Vitesse - FC Twente, Eredivisie, Voetbal, Stadion Gelredome, Seizoen 2015 / 2016, 18-12-2015, FC Twente speler Jerson Cabral baalt na afloop. ANP RONALD BONESTROOCru voor nieuwe directie en fans, maar FC Twente verdient straf

Daarom werd FC Twente gestraft met de degradatie. Dat was eigenlijk eerst niet mogelijk: de voetbalbond zou de club een boete van minder dan 50.000 op moeten leggen, of de poflicentie afnemen, waardoor de Tukkers op amateurniveau zouden moeten voetballen. De ene straf was niet streng genoeg volgens de voetbalbond, de andere veel te ‘wreed’.

De beroepscommissie van de KNVB heeft nu aangegeven dat de club toch niet in de eerste divisie – de Jupiler League – hoeft te voetballen. In plaats daarvan krijgt het een boete van 180.000 euro.

Nadat bekend werd dat FC Twente een kort geding aanspande tegen de KNVB, gaf de Graafschap aan in hoger beroep te gaan als de Tukkers niet moeten degraderen. Door de degradatie van Twente was de Graafschap namelijk veilig gesteld. Wat de volgende stap van de club wordt, is nog niet duidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.