cultuur

‘Onopzettelijke overdosis’ veroorzaakte dood van Prince

02 juni 2016

De popster Prince is overleden aan een overdosis pijnstillers, die hij zelf innam. Dat staat in het onderzoeksrapport naar zijn dood.

Prince is bezweken aan het middel fentanyl, een sterke pijnstiller die lijkt op morfine. Volgens de autopsie nam Prince de overdosis per ongeluk, meldt onder meer de Amerikaanse krant The Star Tribune. Eerder op donderdag kwam al een anonieme bron naar voren die zei dat een overdosis de reden was van het overlijden van Prince.

De 57-jarige wereldster werd op 21 april door twee van zijn vrienden aangetroffen in zijn huis. Ondanks dat de hulpdiensten er binnen vijf minuten na een noodoproep waren, konden ze hem niet redden. Zijn dood kwam onverwacht en schokte fans en muzikanten wereldwijd.

Slechte gezondheid
Het onderzoek naar zijn overlijden richtte zich al snel op het gebruik van pijnstillers en op de vraag hoe hij aan deze medicatie kon komen. Het is vooralsnog onduidelijk wie de recepten voor fentanyl heeft uitgeschreven.

Mensen dichtbij Prince zouden zich al een tijdlang zorgen hebben gemaakt over de steeds serieuzere gezondheidsproblemen van de popster. Prince had vaak pijn in zijn heup, waarvoor hij pijnstillers gebruikte. Hij stond verder juist bekend om zijn gezonde leefwijze en zijn afkeur voor (hard)drugs.

De laatste maanden werd hij echter steeds afhankelijker van de medicatie. Een week voor zijn overlijden werd Prince nog kortstondig opgenomen in het ziekenhuis. Hij zou daar een injectie hebben gekregen om een grote inname pijnstillers tegen te gaan. Een paar dagen daarna kwam een dokter nog naar het huis van Prince om hem te helpen bij afkickverschijnselen. De dokter in kwestie zou echter geen fentanyl hebben voorgeschreven.

Prince (1958-2016): ongrijpbaar en eigenzinnig

Superster
Prince werd een internationale superster in 1984 na de grote doorbraak met het album Purple Rain. Daarna volgden vele hits, die hem zeven Grammy’s opleverden. Hij trad ook op tijdens de pauze van de Super Bowl in 2007, in een van de grootste live-optredens aller tijden. Prince verkocht meer dan 100 miljoen platen tijdens zijn loopbaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.