cultuur

Ongeloof na bizarre finale op Mont Ventoux (video)

Door Tom Reijner - 14 juli 2016

Hoe kan dit? Die vraag zal de komende tijd nog wel eens worden gesteld, na de turbulent verlopen twaalfde etappe in de Tour de France op de Mont Ventoux. Niet ver voor de streep ging Gele Trui-drager Chris Froome hard onderuit op de beruchte berg.

Froome botste in het gedrang met toeschouwers frontaal op een motor die abrupt stopte. Waarschijnlijk had dat te maken met in de weg lopende toeschouwers.

In elk geval lag de Tourwinnaar van vorig jaar op de grond, en was hij zijn fiets kwijt. Daarop besloot de Brit maar een sprintje te trekken om de renners voor hem in te halen.

Bauke Mollema hoog in klassement

Een van hen was de Nederlander Bauke Mollema – die hoge ogen gooit voor het algemeen klassement. Hij kon na afloop nog niet beseffen wat er allemaal was gebeurd. ‘Het was bizar. Voor ik het wist, gingen we onderuit. Met z’n drieën, aldus Mollema. ‘Er was geen plek daar. Ik dacht eerder al: als dat maar goed gaat. ‘Ik pakte mijn fiets en kon snel weer weg. ‘Maar het is bizar. Dit mag niet gebeuren, dit slaat nergens op.’

Toen iedereen uiteindelijk toch de finishlijn was gepasseerd – Froome had inmiddels een nieuwe fiets gekregen – bleek dat Mollema Froome voorbij was. Maar later werd duidelijk dat de jury clementie toonde met de Brit, die daardoor ook morgen, tijdens de tijdrit, de gele leiderstrui om zijn schouders mag dragen.

Mollema is daardoor niet tweede, maar derde in het klassement. Zijn achterstand op Froome is 56 seconden. Adam Yates is tweede op 47 tellen van Froome. De Belgische coureur Thomas De Gendt won overigens de etappe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.