cultuur

Jazzmuzikant Toots Thielemans (94) overleden

Door Tom Reijner - 22 augustus 2016

Jazzartiest en componist Toots Thielemans is maandag overleden. De Belgische muzikant, die vooral bekend werd door zijn virtuoze mondharmonicaspel, was 94 jaar.

‘Toots Thielemans is deze ochtend in het ziekenhuis in zijn slaap overleden,’ zegt zijn manager Veerle van de Poel tegen Belga. ‘Hij lag sinds vorige maand in het ziekenhuis, nadat hij ten val was gekomen, maar het is niet zo dat er complicaties waren opgetreden. Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op.’ 

Thielemans speelde samen met Miles Davis

Thielemans werd op 29 april 1922 geboren als Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans in de Brusselse wijk Marollen. Zijn bijnaam Toots is afgeleid van de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata. Thielemans leerde al op zijn derde accordeon spelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting raakte de autodidact in de ban van jazz, waarbij gitarist Django Reinhardt zijn eerste grote voorbeeld was.

Na de oorlog ging hij op Europese tournee met Benny Goodman. Hierdoor kende hij in 1950 een internationale doorbraak. Tijdens zijn lange loopbaan speelde hij met jazzgiganten als Miles Davis, Chet Baker en Ella Fitzgerald. Ook leverde hij de muziek voor bijvoorbeeld de bekende serie Baantjer en de film Turks fruit.

Thielemans stopte zijn muzikale carrière in maart 2014. Volgens zijn manager had de toen 91-jarige mondharmonicaspeler niet genoeg energie meer. Alle geplande concerten werden afgezegd. Thielemans speelde in 2014 nog wel een keer op het festival Jazz Middelheim, waarvoor hij de beschermheer was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.