cultuur

In beeld: de Paralympische Spelen zijn begonnen

Door Bauke Schram - 08 september 2016

Terwijl de Olympische gebouwen, stadions en pop-upwinkels in Rio de Janeiro al worden afgebroken en gesloopt, moeten de Paralympische Spelen nog van start gaan. Woensdagavond was de openingsceremonie en TeamNL hoopt ook tijdens deze Spelen een groot aantal medailles binnen te slepen.

De sprintster Marlou van Rhijn, bijgenaamd ‘Blade Babe’ droeg tijdens de toch spectaculaire openingsceremonie de vlag voor Nederland. Tijdens de Paralympische Spelen van 2012 won zij goud op de 200 meter en ze pakte in Londen zilver op de 100 meter sprint.

Het startsignaal voor de openingsceremonie werd gegeven door Aaron ‘wheelz’ Fotheringham, een rolstoelatleet die in zijn stoel door BMX en skateboarden geïnspireerde trucs doet. Hij reed van een enorme schans door een ‘ring van vuur’, om te landen op een enorm luchtkussen.

2016-09-07 18:18:18 RIO DE JANEIRO - De openingsceremonie van de Paralympische Spelen in het Maracana stadion in Rio. ANP HENK-JAN DIJKS

2016-09-07 20:09:58 RIO DE JANEIRO -Marlou van Rhijn draagt de Nederlandse vlag in het Maracana stadion tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. ANP HENK-JAN DIJKS

De afwezigheid van de Russen, die werden verbannen van de Paralympische Spelen van dit jaar, was ook te merken. Een atleet van Wit Rusland wapperde wild met een Russische vlag, uit protest voor de ban. Het Paralympisch Comité besloot de Russen uit te sluiten, nadat aan het licht kwam dat het Russische team op grote schaal systematisch doping gebruikte tijdens de Winterspelen in Sochi.


André Cats, Chef de Mission van het Paralympische TeamNL, geeft aan dat hij veel het zelfde zal doen als Olympische teambaas Maurits Hendriks, maar er zal geen sprake zijn van een loservlucht. Dat zegt hij in een interview met BNR. Hendriks kreeg forse kritiek op zijn beleid in Rio dit jaar, onder meer vanwege het feit dat hij atleten die ‘uitgesport’ waren, op een vlucht naar Amsterdam zette.

De nieuwe Braziliaanse president Michel Temer, die nu officieel staatshoofd is, na de afzetting van Dilma Rousseff, werd ook tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen onthaald met boegeroep. Temer staat na afloop van de sportzomer in Brazilië een behoorlijke taak te wachten: hij moet het land uit een diepe politieke en economische crisis weten te halen.

2016-09-08 21:22:55 epa05529674 A handout image supplied by OIS/IOC on 08 September 2016 of Brazilian Paralympic swimmer Clodoaldo Silva on his way to light the Cauldron at the Opening Ceremony of the Rio 2016 Paralympic Games at the Maracana Stadium, in Rio de Janeiro, Brazil, 07 September 2016. The Rio 2016 Paralympics Games will run through 18 September. EPA/Al Tielemans for OIS/IOC HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

2016-09-07 21:30:30 Performers at the Opening Ceremony of the Rio 2016 Paralympic Games at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on September 7, 2016. Photo by Bob Martin/OIS/IOC via AFP. RESTRICTED TO EDITORIAL USE. / AFP PHOTO / OIS/IOC / Bob Martin for OIS

2016-09-08 21:22:55 epa05529676 A handout image supplied by OIS/IOC on 08 September 2016 of fireworks around the rim of the arena at the Opening Ceremony for the Rio 2016 Paralympic Games at the Maracana Stadium, in Rio de Janeiro, Brazil, 07 September 2016. The Rio 2016 Paralympics Games will run through 18 September. EPA/Thomas Lovelock for OIS/IOC HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

2016-09-07 21:10:41 Performers dance with sticks during the opening ceremony of the Rio 2016 Paralympic Games at the Maracana stadium in Rio de Janeiro on September 7, 2016. / AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.