cultuur

Wim Pijbes stopt alweer als directeur Museum Voorlinden

27 september 2016

Wim Pijbes, algemeen directeur bij het pas geopende Museum Voorlinden in Wassenaar, heeft besloten om per 1 oktober zijn functie neer te leggen. Artistiek directeur Suzanne Swarts neemt zijn werkzaamheden over.

In een verklaring is te lezen dat Pijbes wel als bestuurslid betrokken zal blijven bij het museum. ‘Het museum is nationaal en internationaal op de kaart gezet en is klaar voor de toekomst,’ is te lezen. In de Volkskrant zegt hij dat ‘het anders is gelopen dan gewenst’. ‘Het is ook wel dramatisch. Ik wens meer ruimte.’ – maar op welk gebied dan precies, wil hij niet kwijt. ‘Een experiment kan lukken, maar ook mislukken. Doorgaan is niet goed voor mij.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op nieuwe klussen richten

Pijbes gaat zich naast zijn bestuursfunctie op nieuwe klussen richten. De 54-jarige kunsthistoricus was pas sinds juli algemeen directeur bij Museum Voorlinden. Hij maakte de overstap van het Rijksmuseum in Amsterdam, waar hij sinds 2008 de directeur was geweest. In 2013 werd Pijbes door Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar.

Pijbes zat al in zijn tijd bij het Rijksmuseum in het stichtings­bestuur van Museum Voorlinden, een initiatief van kunstverzamelaar en zakenman Joop van Caldenborgh. Zijn privémuseum voor moderne en hedendaagse kunst opende de deuren op 10 september, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.