cultuur

Franse politie: Kim Kardashian lokte roofoverval zelf uit

Door Tom Reijner - 04 oktober 2016

Ruim een dag na de brute roofoverval op de Amerikaanse tv-persoonlijkheid Kim Kardashian zijn er nog altijd veel vragen. Was het een inside job en had de beroemdheid de beroving kunnen voorkomen?

De Franse politie suggereert van wel. Ze heeft de overval zelf in de hand gewerkt door al haar rijkdom en juwelen zo prominent op sociale media te tonen, aldus de agenten die de veelbesproken zaak onderzoeken.

‘Extreem zeldzaam in Parijs’

Vier dagen plaatste Kardashian een foto op Instagram met een enorme diamanten ring aan haar linkerhand. ‘Dit is extreem zeldzaam in Parijs. Kardashian is wereldberoemd,’ zegt politiewoordvoerder Johanna Primevert. ‘Waarschijnlijk is het een goed georganiseerd team die de actie heeft voorbereid. Dit had ook makkelijk in een andere stad dan Parijs kunnen gebeuren – zeker wanneer je weet dat Kardashian meer dan 48 miljoen volgers op Twitter heeft.’

Op Instagram zijn het er zelfs meer dan 84 miljoen. Al die mensen zien op hun tijdlijn hoe Kardashian pronkt met haar dure jurken, haar luxueuze levensstijl en dus haar juwelen. Primevert schat de schade op een paar miljoen euro. Maar tijdens de roofoverval zou Kardashian daar niet zo mee bezig zijn geweest.

In badjas op bed

Uit een politierapport, waar entertainmentsite TMZ de hand op heeft weten te leggen, blijkt hoezeer Kardashian vreesde voor haar leven. Ze was tevens bang slachtoffer te worden van verkrachting. Ze lag in een badjas op bed toen de overvallers haar appartement in de Franse hoofdstad binnendrongen. Daarna werd ze, aan handen en voeten vastgebonden, in de badkuip gelegd. Kardashian zou nog hebben geprobeerd de politie te bellen, maar de telefoon werd uit haar handen geslagen door de vijf gemaskerde mannen.

De miljoenenroof bij Kim Kardashian was een inside job, denkt bijvoorbeeld de ex-bodyguard van rapper Kanye West. West is de man van Kardashian. ‘Ik ben er 100 procent zeker van dat de overvallers hulp hebben gekregen van binnenuit,’ zei Steve Stanulis in tv-programma Good Morning Britain. De criminelen zouden precies hebben geweten waar ze naartoe moesten gaan voor de juwelen. ‘Ik had Kardashian al eens gewaarschuwd: pronk toch niet zo met je rijkdom.’ Kardashians persoonlijke bodyguard Pascal Duvier was naar verluidt uit met twee zussen van de tv-persoonlijkheid.

Alle hens aan dek voor Parijs

Voor Parijs is de roofoverval (en de forse wereldwijde media-aandacht) een hard gelag. Het imago van de stad liep al flinke deuken op door onder meer terreur en gewelddadige protesten tegen nieuwe arbeidswetgeving. Toerisme en het investeringsklimaat staan al enige tijd onder druk. Het is voor burgemeester van Parijs Anne Hidalgo alle hens aan dek, getuige haar verklaring na de beroving van Kardashian.

De partijgenoot van de socialist Hollande vertrouwt op de snelle opsporing van de daders, maar ook dat dit allemaal niets zegt over de veiligheid in Parijs. ‘Het gaat hier om een gewapende roofoverval in een privéruimte,’ aldus Hidalgo. Volgens haar moet iedereen nu verstandig reageren, en dit niet gebruiken voor ‘eigen politiek gewin‘.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.