cultuur

Bob Dylan wint Nobelprijs Literatuur: vier onvergetelijke nummers

Door Emile Kossen - 13 oktober 2016

Hij werd al jaren getipt voor de prijs, nu is het zo ver: de Amerikaanse zanger en songwriter Bob Dylan mag de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst nemen.

Het comité maakte donderdagmiddag de winnaar bekend in het Zweedse Stockholm. Bob Dylan krijgt de prestigieuze prijs omdat hij ‘nieuwe poëtische expressies binnen de Amerikaanse liederentraditie heeft gemaakt’.

Fans pleiten al jaren voor erkenning van Dylan
Al 54 jaar vindt hij zichzelf opnieuw uit, klinkt het. Nooit eerder won een liedjesschrijver deze prijs, al pleiten zijn fans al jaren voor erkenning van de 75-jarige Dylan.

De componist, door velen gezien als een van de beste Amerikaanse songwriters van de twintigste eeuw, heeft een omvangrijk oeuvre. Elsevier.nl licht vier nummers eruit:

1. Blowing in the Wind

Volgens de Rolling Stone is dit een van de 500 beste nummers ooit gemaakt, vooral omdat de tekst, die vol zit met filosofische vragen over vrijheid en oorlog, op vele verschillende manieren is geïnterpreteerd. Zowel de civil rights movement in de jaren zestig als later de Anti-Vietnam-beweging maakte er gebruik van. Dylan zei zelf over het nummer dat hij het binnen tien minuten had geschreven.

2. The Times They Are A-Changin

Dylan heeft toegegeven dit nummer te hebben geschreven met een duidelijk motief: om de beweging van zwarte Amerikanen te steunen in hun zoektocht naar verandering. In het befaamde nummer, dat een lijflied werd voor een hele Amerikaanse generatie, roept hij auteurs, senatoren, criticasters en anderen op om die verandering te omarmen.

Come writers and critics
Who prophesize with your pen
And keep your eyes wide
The chance won’t come again

3. A Hard Rain’s A-Gonna Fall

Een van Dylans meest pessimistische protestliederen. Hij schreef A Hard Rain’s A-Gonna Fall in 1962, tijdens een van de ‘koudste periodes’ van de Koude Oorlog. Dat is terug te zien in de songtekst, die een apocalyptisch beeld schetst. Hij zingt over ‘dode oceanen’, ‘verdrietige bossen’ en ‘niet te stoppen stroom bloed’. ‘Toen ik het schreef dacht ik dat ik niet lang genoeg zou leven om al die liederen te schrijven, dus stopte ik alles in dit ene nummer,’ zei Dylan er over.

4. Like a Rolling Stone

Later in zijn carrière probeerde Dylan het activisme in zijn muziek te minderen en zelfs om zijn bewonderaars tegen te spreken. ‘Hij wilde nooit een wandelend pamflet zijn,’ aldus muziekkenner Leo Blokhuis.

De tekst van Like a Rolling Stone bevat al veel minder voorbeelden van politieke symboliek. Toch werd de mythe rond Dylan enkel groter en werd het nummer een voorbode van een nieuw genre: folkrock.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Literatuur naar de Wit-Russische journalist Svetlana Aleksijevitsj. Nog nooit wist een Nederlander de prijs te winnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.