buitenland

Schaakster boycot kampioenschap in Iran om verplichte hoofddoek

Door Bauke Schram - 07 oktober 2016

Het wereldkampioenschap schaken wordt volgend jaar in Iran gehouden, wat betekent dat vrouwelijke deelnemers een hoofddoek moeten dragen. De Amerikaanse kampioen Nazí Paikidze-Barnes weigert toe te geven aan de regels, en komt in protest.

De Internationale Schaakfederatie (FIDE) zou de aankondiging dat het kampioenschap in het islamitische Iran wordt gehouden, niet met te veel trots naar buiten hebben gebracht. Het evenement kreeg dan ook weinig aandacht, totdat de Britse schaker Nigel Short zich uitsprak over de verplichting voor vrouwen om een hoofddoek te dragen. Ook Paikidze-Barnes ging niet zomaar akkoord met de regels, en heeft zelfs aangegeven dat ze het evenement zal boycotten als ze inderdaad een hoofddoek moet dragen.

Geen steun aan vrouwenonderdrukking

‘Ik zal geen hoofddoek dragen. Ik geef geen steun aan de onderdrukking van vrouwen,’ zegt de Georgisch-Amerikaanse Paikidze-Barnes (22). ‘Zelfs als dat betekent dat ik een van de belangrijkste schaaktoernooien van mijn carrière zal missen.’

Volgens Paikidze-Barnes is de hoofddoekverplichting reden voor actie. Ze heeft een petitie opgezet, omdat het verplicht dragen van een hoofddoek ingaat tegen de antidiscriminatiewetten van de FIDE. Dat het toernooi wordt georganiseerd in Iran, is volgens de schaakster eigenlijk al onacceptabel.

‘Vrouwen behandeld als tweederangsburgers’

‘Het kan niet zo zijn dat een wereldkampioenschap voor vrouwen in een land wordt georganiseerd waar vrouwen geen fundamentele rechten hebben en worden behandeld als tweederangsburgers,’ vindt de kampioen.

Vrouwen in Iran worden verplicht een hoofddoek te dragen. In mei 2016 werd een nieuwe campagne gelanceerd tegen ‘immoreel, westelijk en onzedelijk gedrag’.  Een ‘zedenpolitie’ houdt de bevolking in de gaten en controleert of vrouwen de hoofddoek – in dit geval een hijab – dragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.