cultuur

Dichter en zanger Leonard Cohen (82) overleden

11 november 2016

De Canadese dichter en zanger Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij werd in de jaren 60 beroemd met zijn intieme liederen, zoals Suzanne en Bird on a Wire.

Maar vooral het nummer Hallelujah van de muzikant ging de hele wereld over.Het historische en wereldberoemde lied kwam uit in 1984 en is met 200 verschillende versies het meest gecoverde nummer van de dichter en zanger.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Met zijn monotone stemgeluid en diepgaande teksten was Cohen razend populair. Ook de laatste jaren was Cohen nog zeer actief: zijn laatste drie albums dateren uit de afgelopen vijf jaar.

Religie en de dood

De teksten van Cohen waren vaak gebaseerd op zijn muze Marianne, maar ook religieus geïnspireerd. Minder dan een maand geleden kondigde Cohen in een interview met The New Yorker aan dat hij ‘klaar was om te sterven’.

Zijn laatste album You Want It Darker, dat eind oktober uitkwam, is zoals de naam doet vermoeden duister. De teksten gaan in veel gevallen over god, de dood en de menselijke sterfelijkheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.