cultuur

DBNL digitaliseert columns journalist J.L. Heldring

Door Lucas Gasthuis - 04 december 2016

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren heeft zo’n duizend columns van de vermaarde journalist J.L. Heldring (1917-2013) gedigitaliseerd. Ze zijn sinds 1 december te lezen op DBNL.

Heldring schreef van 1953 tot 2012 columns voor NRC en later NRC Handelsblad.

Drie rode draden door Heldrings werk

Hij stond bekend om zijn analytische beschouwingen, waarin hij eerder lastige vragen stelde dan meningen gaf. Als motto hanteerde hij het volgende uitgangspunt: ‘Niet om de lezer te bekeren, maar om hem ten dienste te zijn.’

Er liepen naar eigen zeggen drie rode draden door zijn werk. ‘Mensen tot nadenken zetten, de rol van macht in de politiek en de behoefte van mensen om zich te onderscheiden van anderen’, aldus Heldring na zijn afscheid als columnist.

Onderdeel van Koninklijke Bibliotheek

DBNL streeft er naar ook de columns uit de drie decennia voor 1991 te digitaliseren en via de website http://www.dbnl.org/ beschikbaar te stellen. DBNL, sinds 1 januari 2015 onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek, is een populaire website om te zoeken naar en in literaire en ander teksten. Jaarlijks wordt de site zo’n vier miljoen keer geraadpleegd.

DBNL bevat duizenden literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën en audiovisueel materiaal. Sinds kort kan ook op datum worden gezocht met een speciale tool.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.