cultuur

Jules Deelder laat talkshow Jinek volledig in de soep lopen

Door Tom Reijner - 26 januari 2017

Wat was er in hemelsnaam aan de hand met dichter Jules Deelder? Dat vragen veel mensen zich af nadat hij woensdagavond onhandelbaar bleek in de dagelijkse talkshow van Eva Jinek.

Het is het geluk van de kijker, maar een nachtmerrie voor de talkshowhost: een gast die maar niet in toom te houden is, en door alle andere tafelgenoten heen praat (al levert het natuurlijk wel reuring op, goed voor de publiciteit). Het overkwam Eva Jinek gisteren met Jules Deelder, die haar tot pure wanhoop dreef met zijn interventies en tirades.

Interventies en tirades

De Rotterdamse nachtburgemeester kwam eigenlijk langs om te praten over zijn gedichten, maar in plaats daarvan sprak hij voortdurend door de andere gasten heen. Schrijfster Connie Palmen wilde praten over het minderwaardigheidscomplex, maar kreeg van Deelder nauwelijks de kans haar betoog af te maken.

‘Houd toch eens een keer op met dat gezeik!’ riep Deelder, waarop Palmen geërgerd reageerde, ‘Ik denk dat Rotterdammers een minderwaardigheidscomplex hebben,’ zei ze vilein tegen de Rotterdammer. Jinek besloot in te grijpen. ‘Jules, ophouden nu. Ik wil dat dit ophoudt. Hier aan tafel geldt een bepaalde beleefdheid. Mag ik even de aandacht?’

Op Twitter kreeg Jinek bijval voor haar kordate optreden, en vooral dat ze zich niet gek liet maken. Maar ook Deelder kreeg de loftrompet toegezwaaid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.