cultuur

VARA-baas rechtvaardigt topsalarissen: ‘We willen sterrenelftal’

Door Emile Kossen - 03 januari 2017

De voorzitter van BNN-VARA, Gerard Timmer, vindt het goed te verdedigen dat een aantal van zijn presentatoren boven de Balkenendenorm zit. Alleen op die manier kan de omroep ‘de beste programma’s’ maken.

De VARA kwam de afgelopen tijd meermaals in het nieuws omdat presentator Giel Beelen 560.000 euro per jaar zou verdienen, flink meer dan de 440.000 euro die in het jaarverslag staat.

Naast Beelen, Matthijs van Nieuwkerk en radio-dj Gerard Ekdom – die in 2015 een ‘transfer’ maakte van AvroTros naar de VARA – verdienden nog vier andere VARA-presentatoren vorig jaar meer dan de Balkenendenorm: alles boven de 178.000 euro moet worden betaald door de leden van de omroep.

Kwaliteit kost meer geld’
Voor het eerst reageerde Timmer op de commotie, in het BNN-VARA radioprogramma De Nieuws BV. Volgens Timmer gaat de discussie te veel over geld, terwijl zijn omroep naar kwaliteit kijkt. ‘Ik mis altijd één belangrijk aspect in deze discussie. Wij maken geen programma’s omdat we maar programma’s willen maken. Wij maken programma’s omdat wij de kijker het beste amusement en de beste onderzoeksjournalistiek willen geven. Dat wil je het liefst doen met een sterrenelftal.’

Timmer vervolgt: ‘Wij hebben gezegd: “Wil je de beste zijn en de hoogste kwaliteit brengen? Dan moet je daar de juiste mensen voor kunnen aannemen.” Dat kost soms wat meer geld.’ De baas van BNN-VARA zegt dat presentatoren als Beelen nu al concessies doen, want bij commerciële zenders zouden ze nog veel meer kunnen verdienen.

Onafhankelijk in gevaar?
Na de berichtgeving over het salaris van Beelen greep staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) afgelopen week in: hij wil in het vervolg dat omroepen verplicht worden om salarissen en andere uitgaven te melden, als daarnaar wordt gevraagd door het parlement. ‘Er is geen ruimte om informatie te weigeren. Het maakt geen verschil of het daarbij gaat om een individueel programma, een contract of zoiets als het Koningslied,’ schrijft de staatssecretaris over het plan.

Timmer is geen fan van de plannen om meer transparantie af te dwingen, omdat het de onafhankelijkheid van de NPO in gevaar zou brengen. ‘Als je dat structureel doet, krijg je bemoeienis over de vraag: mag dat programma wel zoveel kosten, en moeten we dat wel maken?’ Dat is een glijdende schaal,  stelt Timmer. ‘Uiteindelijk gaan misschien mensen in de politiek wel bepalen welke programma’s wel of niet uit publieke middelen betaald mogen worden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.