Voetbal Premium Corner

Matthijs de Ligt: ‘Ik los op wat ik moet oplossen’

Door Ron Kosterman - 06 december 2018

Hij gaat als een komeet. Voor Matthijs de Ligt (19), de jonge verdediger van Ajax en Oranje, staan de buitenlandse topclubs in de rij. Bescheiden buiten het veld, erbinnen vol lef en bluf. De Ligt is van weinig onder de indruk.

Matthijs de Ligt zal het meerdere malen zeggen: hij doet gewoon zijn ding. Dus toen onlangs, tijdens de interland Nederland-Frankrijk, de razendsnelle en behendige Franse vleugelspits Kylian Mbappé op hem afdribbelde en de hele Rotterdamse Kuip vreesde dat die langs hem zou denderen, deed De Ligt zijn ding: hij pakte de bal af. Zonder overtreding, zonder tackle, maar door slim met de Fransman mee te lopen en hem de pas af te snijden, met een klaterend applaus in de Kuip als resultaat.

Lees ook het artikel van Joppe Gloerich over de toekomst van de Hollandse school: Hoe Oranje de Nokia van het voetbal werd

De broodnuchtere Ajax- en Oranje-verdediger wil wel erkennen dat die actie hem een kick gaf. Genoeg vakgenoten in de defensie zouden bij een aanstormende Mbappé denken: o jee, wat nu? Zo niet De Ligt. ‘Ik vind dat juist leuk. Het is lekker om een bal af te pakken, van iedere speler, van Mbappé misschien iets meer. Verder sta ik er niet bij stil in het veld. Ik los op wat ik moet oplossen.’

Mattijs de Ligt was zeventien bij zijn Ajax-debuut

Dat gaat De Ligt prima af. Tegen Duitsland, drie dagen na de wedstrijd tegen de Fransen, speelde hij zijn dertiende interland voor het Nederlands elftal. Ruim twee jaar geleden debuteerde hij, zeventien jaar en twee maanden oud, in het eerste van Ajax, waaruit hij sindsdien niet meer is weg te denken. In maart werd de centrale verdediger zelfs de jongste aanvoerder van de Amsterdamse club ooit, met toch illustere voorgangers als de in 2016 overleden Johan Cruijff en Marco van Basten.

Buitenlandse topclubs staan in de rij. Zijn transferwaarde bedraagt minimaal 50 miljoen euro. De Ligt is één van de vijf genomineerden voor de Golden Boy Award. Dezer dagen wordt bekend of hij die prijs voor het grootste Europese voetbaltalent wint.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.