cultuur

Filmwereld verliest acteur en regisseur Richard Attenborough

Door Servaas van der Laan - 25 augustus 2014

Even voor lunchtijd is zondag de Britse filmgrootheid sir Richard Attenborough (90) in zijn verzorgingstehuis in Londen ingeslapen. Attenborough speelde zes decennia lang een prominente rol in de internationale filmwereld.

Attenborough begon zijn acteercarriëre in het theater. Maar als ‘Pinkie Brown’ maakte de 24-jarige Attenborough uit Cambridge in 1947 furore in de film Brighton Rock. Deze rol speelde hij eerder al in het theater. Het zou het definitieve begin zijn van een lange succesvolle carrière op het witte doek. In 1949 staat hij al in de top-10 van de meest populaire acteurs in het Verenigd Koninkrijk.

Prijzen

In de verfilming van het onstnappingsverhaal uit de Tweede Wereldoorlog, The Great Escape, speelt Attenborough de rol van Barlett of ‘Big X’.

Voor zijn rollen in The Sand Pebbles en Doctor Doolittle viel Attenborough in de prijzen tijdens de Golden Globes van 1967 en 1968. Attenborough geniet van zijn rollen, maar begint in 1969 ook met het produceren van zijn eerste film: Oh! What A Lovely War. Deze, en de latere producties A Bridge Too Far (1977), A Chorus Line (1985), Cry Freedom (1987), Chaplin (1992) en Shadowlands (1993) worden goed ontvangen.

Gandhi

De kroon op zijn werk komt met Gandhi in 1982. Met de film over het levensverhaal van de geestelijk leider wint de regisseur twee Oscars.

Zijn werk als regisseur staat optredens als acteur overigens niet in de weg. In 1993 verschijnt Attenborough in Steven Spielbergs Jurassic Parc als John Hammond, de directeur van het bedrijf dat het natuurpark Jurassic Parc opricht.

Baron

Attenborough is onderscheiden als Commandeur in de orde van het Britse Rijk, werd geridderd in 1967 en in 1993 werd hij Baron Attenborough.

De Britse acteur en regisseur laat zijn 92-jarige vrouw Sheila Sim en twee kinderen achter. De laatste periode van zijn leven werd overschaduwd door het verlies van zijn dochter Jane die in 2004 met haar gezin omkwam bij de Tsunami in Thailand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.