cultuur

Hoe werd dromerige ‘straatfilosoof’ Appa een Gaza-ophitser?

Door Servaas van der Laan - 26 augustus 2014

Zionisten zijn in de ogen van rapper Appa ‘moderne Hitlers’, ‘terroristen’ en ‘honden’. Hamas is een verzetsbeweging en Palestijnen zijn helden. Hoe werd Appa van dromerige ‘straatfilosoof’ een ophitser van Gaza-demonstranten.

In het voorjaar van 2003 gaat onder middelbare scholieren in Rotterdam en Amsterdam een liedje rond van een groepje rappers dat zich de Tuindorp Hustler Click noemt. In ‘Je Bakt Er Niks Van‘ wordt gehakt gemaakt van een arme ziel wiens vriendinnetje het met heel Amsterdam lijkt te doen.

Dromer

In die rapformatie uit de Amsterdamse buitenwijk Tuindorp zit de dan 20-jarige Marokkaan Rachid El Ghazoui, artiestennaam Appa. In een filmpje uit 2005 van muziekplatform FaceCulture verschijnt Appa als een wat schuchtere dromer. ‘Het leven bestaat uit drie fases. Eén is dromen, twee is vechten voor je dromen, drie is genieten van je dromen,’ zegt hij.

Een kleine tien jaar later spreekt hij op Gaza-demonstraties over ‘zionistische honden’ en ‘moderne Hitlers’ die de Palestijnen ‘beroven van hun land, leven en dromen’. Daar zijn ze weer, de dromen van rapper Appa. Waar is die rustige dromer gebleven? Hoe werd Appa de driftige volksmenner die we op YouTube-filmpjes voorbij zien komen?

De dromer Appa verlaat na 2005 het THC-ensemble en gaat in zijn eentje verder. In 2007 brengt hij het album ‘Straatfilosoof’ uit. Appa voelt zich onbegrepen door alles en iedereen. Zijn filosofische overpeinzingen zijn ook wel opmerkelijk te noemen.

‘Veel van onze jongeren spreken niet hun eigen taal, ze zien niet in dat we nu leven in een nieuwe Auschwitz, te druk bezig met het switchen van nieuwe outfits,’ rapt hij. Waar veel van zijn collega’s vooral over ‘straat’ en ‘bitches’ rappen, richt Appa zich in zijn teksten rechtstreeks tot de politiek.

In ‘Beste meneer Balkenende’ richt hij zich tot de politiek leider van dat moment: ‘We worden niet crimineel geboren, criminelen worden we,’ rapt hij. En ook ‘Ik houd me vast aan mijn eigen cultuur en religie maar tegenwoordig staat dat gelijk aan extremisme.’ Wel belooft hij op zijn taalgebruik te letten: ‘Ik zal niet schelden, ik zal op m’n woorden letten en het anders melden.’

Wilders

Appa wordt steeds bozer over de politiek, maar de ‘straatfilosoof’ voelt zich nog altijd onderschat en onbegrepen. ‘Geachte heer mevrouw ik zit weer in de kou, maar ook dit keer laat het u weer eens koud. Op de straten moet je overleven, vechten om te eten, zolang je mijn huur niet betaalt,  heb je geen recht van spreken, dus ik calculeer m’n stappen en pak wat ik kan pakken. Hoogachtend Appa, de meest onderschatte motherfucker,’ rapt hij in een liedje dat hij samen opneemt met Salah Edin, die door Geert Wilders werd aangezien voor Mohammed B., en de voor mensenhandel veroordeelde Kempi.

Appa krijgt in 2007 landelijke bekendheid door in dagblad De Pers te zeggen het niet erg te vinden als er een ‘Mohammed C.’ op zou staan. Wilders doet tevergeefs aangifte, de rapper zegt zijn woorden niet terug te nemen.

Rustig

Na alle commotie is het een paar jaar stil rond Appa. In een interview met Samira El Kandoussi zegt hij in 2013 dat hij in de jaren veel rustiger is geworden. ‘Ik ben een opa, een ouwe lul… ik ben veel rustiger geworden. Nu ben ik echt Rachid, nu ben ik niet meer die boze Marokkaan van de straat die een stem heeft gekregen .. en alleen maar loopt te schreeuwen door die microfoon.’

In een kruisgesprek met radiozender FunX zegt hij af te willen van de stempel als ‘agressieve kutMarokkaan’. Maar dan laait in de zomer van 2014 het conflict tussen Hamas en Israël weer op en wordt Appa weer boos…

Volksmenner

Op Gaza-demonstraties in Den Haag en Rotterdam ontpopt hij zich als een ware volksmenner. Lezend van het scherm van zijn mobieltje stort hij met haat voor Israël vervulde teksten uit over het publiek. ‘Hamas is het verzet, er bestaat geen grotere terroristische organisatie als Israël,’ zegt hij bij één van deze bijeenkomsten.

‘Ik ben pro-Hamas totdat de zionisten zijn verdreven. De Palestijnen hebben ze democratisch gekozen. Ze hebben het recht en de plicht hun volk te verdedigen’.

Helden

Appa noemt de Palestijnen ‘helden’ en een ‘voorbeeld voor de rest van de wereld’. ‘Ik ben geboren in 1983 toen deze zionistische honden al jarenlang Palestijns land aan het annexeren waren. In de 31 jaren dat ik leef zijn deze moderne Hitlers nog steeds bezig met het beroven van land, dromen en mensenlevens.’

De boze, onbegrepen Appa is weer terug. In Nederland wordt volgens de rapper niet het juiste verhaal verteld door media als de NOS en De Telegraaf. Dus moet hij het maar doen. Dat hij met zijn teksten veel Joden en andere Nederlanders kwetst, neemt hij voor lief. Zijn dit nu je dromen, Appa?

De ‘straatfilosoof’ toont definitief zijn ware aard als straatvechter en ophitser. En het kan hem niet schelen. Of, in de woorden van Appa zelf: ‘Only Allah can judge me, dus ik doe wat ik doe’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.