cultuur

Trending: waarom gooien mensen ijswater over hun hoofd?

Door Tom Reijner - 19 augustus 2014

Wie veel op sociale media zit, ziet ze waarschijnlijk wel voorbij komen: prominenten die ijskoud water over hun hoofd kieperen. Microsoft-oprichter Bill Gates deed het en ook tv-presentator Oprah Winfrey ging de ‘uitdaging’ aan.

De rage breidt zich intussen in rap tempo uit. Wat is hier aan de hand? Waarom doen mensen dit? Elsevier zet vier vragen en antwoorden op een rij.

1. Wat is de ‘ice bucket challenge’ precies?

Het is een actie voor het goede doel, en wel voor onderzoek naar ALS, een zeldzame neurologische ziekte waar nog altijd geen medicijn voor is.

Het werkt als volgt. Iemand gooit een emmer met ijskoud over zich heen – dat je natuurlijk deelt met je volgers. Vervolgens vraag je drie anderen om hetzelfde te doen. Wel binnen 24 uur, anders ‘moeten’ ze 100 dollar doneren aan de ALS Assocation, een belangenorganisatie.

2. Is de actie tot dusver een succes?

Ja, volgens diezelfde organisatie is het een daverend succes. De actie zou al 15,6 miljoen dollar hebben opgeleverd. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar werd 1,8 miljoen dollar opgehaald.

De ice bucket challenge trekt ook veel bekijks, waardoor de ziekte wereldwijd onder de aandacht wordt gebracht. Meer dan 15 miljoen mensen hebben iets op Facebook gepost dat te maken heeft met de actie.

3. Waar komt het vandaan?

Dat is niet helemaal duidelijk. Dit soort ‘hypes’ borrelen vaak op, zonder dat er een ‘verantwoordelijke’ is aan te wijzen. The Atlantic vermoedt dat de oorsprong bij Peter Frates ligt, een voormalige baseball-speler bij The Boston College. Hij lijdt aan de ziekte. Duidelijk is dat de hype pas goed loskwam nadat hij eind juli een filmpje, waarin hij vertelt over de challenge, op zijn Facebook-profiel plaatste.

4. Wie deden er tot dusver aan mee?

Een keur aan beroemdheden, politici en CEO’s deed al mee. Zo zijn gouverneur van New Jersey, Chris Christie, zangers Justin Timberlake en Justin Bieber en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg op zelfgemaakte filmpjes te zien. Ook Nederlanders doen gretig mee aan de actie voor het goede doel. Voetbalinternational Nigel de Jong kieperde het ijskoude water al over zijn hoofd.

Maandag was het de beurt aan saxofonist Candy Dulfer. In het tv-programma Knevel & Van den Brink ging zij live de uitdaging aan. President Barack Obama is ook genomineerd, maar heeft bedankt: hij houdt het bij een donatie – waar het onderzoek naar de slopende ziekte uiteindelijk het meeste profijt van heeft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.