cultuur

Amerikaanse komiek Joan Rivers (81) overleden

Door Tom Reijner - 04 september 2014

In de Verenigde Staten is komiek en tv-persoonlijkheid Joan Rivers op 81-jarige leeftijd gestorven. De Amerikaanse lag in het ziekenhuis nadat zij de afgelopen week een hartstilstand had gehad.

Het overlijden van Rivers wordt donderdag gemeld door haar dochter.

Ziekenhuis

Joan Alexandra Molinsky Sanger Rosenberg – haar officiële naam – werd eind augustus met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat ze tijdens een medische ingreep aan haar keel in een kliniek een hartstilstand kreeg. Ze lag daarna aan de beademing.

Woensdag leek haar situatie te verbeteren en werd ze van de afdeling intensive care gehaald en naar een gewone kamer gebracht. Daar stierf zij te midden van haar familie en vrienden, zegt de dochter.

Zware stem

Rivers was een vooral in de Verenigde Staten bekende tv-persoonlijkheid. Haar zware stem en haar ruige New Yorkse accent waren typerend voor haar. Ze maakte verder geen geheim van de vele cosmetische ingrepen die ze onderging. Vanaf de jaren 60 kreeg zij bekendheid bij het grote publiek door haar tv-werk, vooral door de beroemde talkshowpresentator Johnny Carson. Hij maakte haar tot prominente gast in zijn programma – iets dat haar grote roem opleverde.

Onlangs liet Rivers op niet mis te verstane wijze weten wat zij van het conflict tussen Israël en Gaza vindt. Ze verdedigde de Israëlische positie hartstochtelijk: als New Jersey Manhattan zou beschieten met raketten, dan zou New Jersey toch worden weggevaagd? Ook gaf zij haar mening over kindsterretje Selena Gomez, die in een tweet opriep om te bidden voor Gaza.

Bekijk het onderstaande filmpje met Joan Rivers:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.