cultuur

Elsevier-fotograaf Marco Hillen (54) overleden

Door Sake van Delden - 27 september 2014

Fotograaf Marco Hillen is afgelopen donderdag overleden. Marco Hillen werkte al sinds 1990 voor Elsevier en zijn foto’s stonden bijna wekelijks in het blad. Hillen is 54 jaar geworden.

Voor Hillen ging fotograferen was hij verpleger in een psychiatrische inrichting. Zijn passie bleek echter de fotografie te zijn.

Hillen studeerde af aan de Rietveld academie zo rond de tijd dat de Muur viel. Zijn afstudeerproject bestond dan ook uit een serie portretten uit de voormalige DDR.

Dochter

Met onder meer deze foto’s kwam hij in 1990 bij langs op de redactie van Elsevier en vanaf dat moment heeft hij veel voor Elsevier gewerkt. Marco Hillen wilde of kon nooit nee zeggen. Behalve als hij voor zijn dochter Femke moest zorgen.

Als je hem belde voor een klus en hij had al iets anders in zijn agenda staan dan probeerde hij op z’n minst om zo te schuiven dat hij zowel voor ons als voor de andere opdrachtgever de foto’s kon maken. Je kon dus altijd op hem rekenen.

Hillen was een serieuze man, was fotograaf in hart en nieren en hield van muziek. Voor het digitale tijdperk kwam Hillen een paar keer per week op de redactie om foto’s te brengen en dan sprak je uitvoerig met elkaar.

Contact

Na de intrede van de digitale fotografie was het zo goed als afgelopen met bezoekjes van fotografen aan de redactie. Het contact verliep toen praktisch alleen nog per telefoon en email. Of tijdens de kerstborrel.

Amper twee maanden geleden sprak ik Hillen en vertelde hij dat hij zo verschrikkelijk moe was. Hij was bijna tot niets in staat, hij moest maar eens naar de dokter gaan, zei hij. Hij was nog bezig met een klus die door omstandigheden in twee dagen uiteenviel. Het eerste deel heeft Hillen nog gemaakt, het tweede gedeelte kon hij helaas niet meer aan.

Een paar dagen later lag hij in het ziekenhuis dat was eind juli. We zullen Marco en zijn werk missen. Marco Hillen laat vrouw Saskia en dochter Femke achter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.