cultuur

In verlaten huis Alaska staat een wel heel bijzondere kist

Door Tom Reijner - 25 september 2014

In een onbewoond huis in het verre Alaska hebben medewerkers van een veilinghuis dit weekeinde een oude kist gevonden. Die zat vol met documenten en spullen die te maken hebben met de nazitijd (1933-1945).

De medewerkers konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen, dus braken zij het slot open, schrijft The Daily Mail donderdag.

Oorlogsmisdadigers

Pas toen zij terugkeerden in het veilinghuis, merkten zij dat er wel speciale spullen in de kist zaten, met onder meer verschillende transcripten op carbonpapier van het Neurenberg-processen (1945-1949), waar nazi-kopstukken als Hermann Göring en Albert Speer werden berecht voor begane oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elf van de tweeëntwintig nazi’s die moesten voorkomen, werden ter dood veroordeeld.

De spullen behoren toe aan een Amerikaanse stenograaf, Martine C. Carr. Zij heeft zeker 2,5 jaar gewerkt in Neurenberg, maar verder is maar weinig over haar bekend, schrijft The Daily Mail. Het staat vast dat zij begin jaren 50 in Alaska heeft gewoond. Carr is ten minste tien jaar geleden gestorven, maar haar precieze sterfdatum is niet bekend.

Kippenvel

Ook vonden de medewerkers een informatieboekje voor personeel van het tribunaal en een vertaalde brief die was ondertekend met ‘Heil Hitler’. De vondst heeft de eigenaar van het veilinghuis kippenvel bezorgd. ‘Zeer verontrustend,’ laat Christine Hill weten.

De ontdekte spullen zijn voor verder historisch onderzoek op zich niet zo bijzonder, aangezien de Neurenberg-processen nauwgezet zijn gedocumenteerd. Maar wel speciaal is dat de kist al die decennia onopgemerkt is gebleven en dat de documenten authentiek zijn en in goede staat verkeren.

De spullen uit de kist worden zaterdag in Alaska geveild. De spullen zijn vooral interessant voor verzamelaars met een privé-collectie. Eerdere, soortgelijke documenten van de processen werden afgehamerd op 10.000 dollar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.