cultuur

Kijktip: 25-jarige vrouw uit Delft op zoek naar de jihad in Syrië

Door Servaas van der Laan - 11 september 2014

De net afgestudeerde Floor van der Meulen (25) was van plan om een documentaire te maken over bekerrapers op Lowlands. Maar toen een buurtgenootje van haar uit Delft omkwam als jihadist in Syrië gooide ze het roer om.

Een radiobericht over de dood van Moerad M. veranderde het leven voor Van der Meulen. M. groeide, net als andere naar Syrië afgereisde jihadisten op in een buurt in Delft waar ook de jonge documentairemaker groot werd gebracht. ‘Toen kwam het wel heel dichtbij,’ zegt ze op Radio 1.

Syriëgangers

Ze besloot de bekerrapers op Lowlands te vergeten en zich volledig te storten op Nederlandse Syriëgangers. Ze deed eerst een jaar onderzoek in Nederland en reisde vervolgens tweemaal naar Syrië.

In Syrië spreekt ze met een hoogopgeleide Nederlandse man die zich heeft aangesloten bij de jihad. ‘Omdat ik hem en andere mensen mocht spreken, is het voor mij veel tastbaarder geworden. Ik heb leren begrijpen dat er heel veel verschillende groeperingen zijn en dat elke strijder weer een ander verhaal met eigen beweegredenen heeft. Daardoor zijn er zoveel verscheidene perspectieven,’ zegt Van der Meulen tegen vice.com.

Jihad stopt nooit

De trailer geeft alvast een inkijkje in één van die perspectieven als de betreffende jihadist aan het woord komt: ‘wij sterven om te leven en als het vandaag Syrië is en morgen aan de andere kant van de wereld dan moet ik daar naartoe gaan. Het gaat gewoon door tot de laatste dag dat deze aarde zal bestaan’.

De documentaire Paradijsbestormers wordt vanavond om 21.00 uur uitgezonden bij BNN op NPO3

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.