cultuur

Zes ‘levensechte’ tv-shows die misschien toch niet helemaal echt zijn

Door Rob Graumans - 22 september 2014

Het RTL 5-programma ‘Ik heb HET nog nooit gedaan’ heeft sommige opnamen in scène gezet. Vaker dan u denkt, wordt u als televisiekijker door programma’s voor de gek gehouden. Elsevier selecteert zes ‘levensechte’ programma’s die toch niet zo echt blijken te zijn.

Glamora.ma ontdekte vorig jaar al dat het RTL 5-programma Ik heb HET nog nooit gedaan, waarin maagden gevolgd worden, deels is geënsceneerd. ‘De hele date was fake,’ zegt een jongen – die een ‘afspraakje’ had met een maagdelijk meisje – in de Volkskrant die het verhaal nader onderzocht.

In de aflevering werd gesuggereerd dat de twee elkaar onlangs hadden ontmoet. In werkelijkheid zijn ze al jaren bevriend, zegt de jongen, die anoniem wil blijven omdat hij een geheimhoudingsverklaring moest ondertekenen van RTL.

RTL en No Pictures Please willen niet inhoudelijk reageren. Producent van No Pictures Please, Ewout Genemans, zei het niet op prijs te stellen dat de Volkskrant achter zijn rug om deelnemers aan zijn shows benaderde.

‘Reality-shows’

Het gebeurt vaker dat er vraagtekens worden gezet bij de ‘echtheid’ van een televisieprogramma dat meent de realiteit weer te geven. Hier volgen zes programma’s waarvan de echtheid wordt betwijfeld.

1. Storage Wars

Storage Wars volgt een groep koopjesjagers die biedt op de inhoud van kleine opslagruimtes. De show is te zien op Discovery Channel. Uit het programma blijkt dat de groep de inhoud van de ruimtes nooit langer dan vijf minuten krijgt te zien, waarna ze een bod uit kunnen brengen.

Dave Hester, voormalig koopjesjager in de show, klaagde productiebedrijf A&E aan voor het ‘plegen van fraude tegenover zijn kijkers’. Hester beweert dat soms hele opslag-units vooropgezet zijn, meldt Businessweek.

Ook zou het programma regelmatig bewust waardevolle objecten in de units stoppen, zoals een BMW onder een hoop rotzooi, of een stapel kranten die blijken te zijn van de dag dat Elvis Presley stierf.

Gek genoeg is Hester, twee jaar na het aanklagen van A&E, terug bij Storage Wars.

2. Keeping Up with the Kardashians

Kim Kardashian – een van de leden van de familie Kardashian die gevolgd wordt in de realityserie – erkent dat niet alles in de serie echt is. Zo zijn er beelden geschoten die moeten doorgaan als shots van de buitenkant van haar huis, maar die in feite beelden van een ander huis zijn. Dat zegt Kardashian tegen Daily Mail.

Maar dat is niet alles. De Mirror zegt dat, wanneer Kims verloving met de Amerikaanse rapper Kanye West uitkwam, er al scènes waren geschoten waarin Kim haar verlovingsring droeg.

3. Gordon Ramsay’s Kitchen Nightmares

Gordon Ramsay – Britste top-kok en tv-persoonlijkheid – is al enkele keren aangeklaagd door oud-deelnemers aan zijn tv-shows. Onder meer door Martin Hyde, die tegen de Daily Mail zegt dat in ieder geval een aantal opnames in scène is gezet.

Wanneer Hyde’s restaurant geopend wordt nadat Ramsey een grote verandering had doorgevoerd, lijkt het alsof het vol zit met tevreden klanten. Hyde beweert dat vele van deze klanten figuranten waren. ‘De hele show is nep’, zegt Hyde.

4. Jersey Shore

Uit onderzoek van The Daily Beast blijkt dat zeker een aantal opnames van realityshow Jersey Shore niet ‘echt’ is. Jersey Shore is een serie die het leven van acht huisgenoten volgt die hun zomer spenderen in de Amerikaanse staat New Jersey.

In het vierde seizoen van de serie was de groep in Italië, en zou daar werken in een pizzeria. The Daily Beast ontdekte dat de ‘klanten’ in de pizzeria figuranten waren, en echte klanten die binnen wilden komen werden ondervraagd over hun leeftijd en intentie. Iedereen die binnen was moest een geheimhoudingsverklaring ondertekenen in ruil voor een gratis pizza.

MTV huurde de pizzeria voor een periode van zes weken van de eigenaar.

5. Secret Princes

Secret Princes is een Amerikaanse tv-show die uitgezonden wordt op de Amerikaanse zender TLC. De show volgt het leven van een aantal mannen van ‘nobele’ afkomst, terwijl ze hun thuisland verlaten om te gaan leven in de Verenigde Staten.

Een van de hoofdrolspelers in het eerste seizoen van de serie was Lord Robert Jonathan Walters, die een afstammeling zou zijn van Koning Henry VIII.

Henry VIII heeft echter geen levende afstammelingen. Robert Walters is in feite een acteur en ondergoedmodel.

6. Man vs. Wild

In de show laat survivalexpert Bear Grylls zien hoe een verdwaalde toerist kan overleven in de wildernis.

Een medewerker van de show vertelde de Sunday Times dat Grylls nachten in een motel in Hawaii zat terwijl hij in zijn programma de illusie wekte gestrand te zijn op een onbewoond eiland.

Grylls zei – over zijn show – tegen de BBC: ‘De waarheid is een stuk minder spannend – we filmen dit soort dingen in een periode van zes dagen en, nadat we de nacht-zaken gefilmd hebben, zijn we terug met de crew in het basiskamp’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.