cultuur

Ambassadeur Kremp ontvangt boek over tekenaar Louis Raemakers

Door Lucas Gasthuis - 31 oktober 2014

De Duitse ambassadeur Franz Josef Kremp heeft vrijdagavond het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek over politiek tekenaar Louis Raemaekers (1869-1956).

Kremp nam het exemplaar in Huis Doorn in ontvangst.

Vermaard

Ook de algemeen afgevaardigde van de Vlaamse regering in Nederland, Axel Buyse, kreeg uit handen van auteur Ariane de Ranitz een exemplaar van het boek uitgereikt.

De fel anti-Duitse kunstenaar uit Roermond tekende gedurende de Eerste Wereldoorlog voor onder meer De Telegraaf en Engelse en Amerikaanse kranten. Raemaekers was buiten Nederland zeer vermaard. Hij werd ontvangen op het Witte Huis in Washington. Het Britse koningspaar organiseerde een galadiner voor hem. Vandaar dat ook een Engelstalige editie is verschenen van het boek ‘over de internationaal meest bekende en invloedrijke Nederlands politiek tekenaar aller tijden’.

Paul Moeyes

Volgens Paul Moeyes, schrijver van het boek Buiten Schot, Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918, is het een geluk dat de tekeningen van Raemaekers de neutraliteit van Nederland niet in gevaar hebben gebracht.

‘Daarmee is Nederland de dodendans ontsprongen’. Moeyes vroeg zich wel af hoe neutraal je als land en regering bent, ‘als je oorlogsmisdaden verzwijgt’.

Verloting

Onder de abonnees en lezers van het weekblad Elsevier verloot de redactie tien exemplaren van het boek over Louis Raemaekers. Zie voor instructie nummer 44, gedateerd 1 november 2014.

Vanaf 29 november is er een tentoonstelling over Raemaekers in het Limburgs Museum te Venlo.

Dit is een verhaal dat  Elsevier’s Geillustreerd Maandschrift in 1926 over Raemaekers publiceerde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.