cultuur

Berlusconi-achtige praktijken? Reacties toekomstvisie publieke omroep

Door Elif Isitman - 13 oktober 2014

De politiek juicht de plannen van staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Media) toe om de publieke omroep te hervormen. Vanuit de omroepen zelf klinken minder enthousiaste geluiden.

De Tweede Kamer steunt de plannen van staatssecretaris Dekker. Dekker wil dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zich meer onderscheidt van de commerciële zenders, met meer informatie, educatie en cultuur en minder ruimte voor amusement.

Hij wil hiermee een duidelijker onderscheid tussen de publieke omroep en de commerciële zenders. Verder wil hij het bestel openstellen voor nieuwe, externe radio- en televisiemakers, die zich maximaal de helft van het programmabudget kunnen toe-eigenen. Op die manier ontstaat er meer concurrentie binnen de omroepen.

Een goed begin

Vooral de VVD en de PvdA zien heil in het plan van Dekker. VVD-Kamerlid Ton Elias spreekt van ‘een goed begin van het al jaren noodzakelijke openbreken van het verzuilde en vermolmde omroepbestel’.

Ook de partijen D66, CDA en PVV kijken met interesse naar de plannen van staatssecretaris Dekker. CDA is voornamelijk opgelucht dat Dekker is teruggekomen van zijn plan om de regionale omroepen te integreren in de landelijke omroep en dat de regionale omroepen hun onafhankelijke positie kunnen behouden.

D66 is ook voor een aanscherping van de publieke omroep, maar wil wel waken voor extra bureaucratie en marktverstoring.

De PVV geeft aan vooral interesse te hebben in de politieke hervorming van de zenders. PVV-Kamerlid Martin Bosma: ‘Nederland 1 is nu een zender van PvdA-omroep VARA geworden: soms de hele avond haat tegen de PVV en ophemelen van de islam. Als dat kan veranderen, kijk ik er met interesse naar.’

Berlusconi

Dekker ziet vooral programma’s als Ranking the Stars en De slechtste chauffeur van Nederland het liefst van de publieke omroep verdwijnen. Zijn plan valt dan ook vooral verkeerd bij programmamakers met een voorliefde voor luchtigheid en amusement.

Omroep Max-voorzitter Jan Slagter noemt de plannen van Dekker een ‘schoffering van de publieke omroep’ en beschuldigt Dekker van ‘Berlusconi-achtige praktijken’. Hij is van mening dat de NPO met de plannen van Dekker vooral ‘de grachtengordel’ zal aanspreken maar dat het gros van de kijkers zal afhaken wanneer de omroepen zich alleen richten op informatieve en educatieve inhoud.

Ook de AVROTROS is geschrokken van de plannen van Dekker en vreest dat een grote groep kijkers nu buiten de boot gaat vallen. Mediadirecteur Remco van Leen: ‘Het begrip ‘van iedereen voor iedereen’ moeten we dan laten varen, terwijl dat wel is waar de publieke omroep in onze optiek voor staat.’

VPRO-directeur en voorzitter van het College van Omroepdirecteuren Lennart van der Meulen kan zich niet vinden in de ‘karikatuur van de publieke omroep als een archaïsch, gesloten systeem waar geen vernieuwing in zit’ die volgens hem door staatssecretaris Dekker wordt geschetst.  Van der Meulen geeft aan naar aanleiding van het Kamerdebat te gaan kijken hoe er een goede invulling aan de suggesties van Dekker gaat worden gegeven.

Henk Hagoort, de bestuursvoorzitter van de NPO, geeft aan overwegend blij te zijn met het plan van staatssecretaris Dekker. Wel had hij liever gezien dat Dekker geen grotere rol aan de regionale omroepen had toebedeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.