cultuur

Classicus Fik Meijer houdt 43ste Huizinga-lezing

Door Lucas Gasthuis - 14 oktober 2014

Op vrijdag 12 december zal classicus en emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis Fik Meijer de 43ste Huizinga-lezing houden in de Pieterskerk te Leiden. De lezing wordt voor het eerst ook door Elsevier georganiseerd.

Meijer gaat in op de vraag hoe het denken van de Romeinen over de Carthagers zich ontwikkelde vanaf het moment dat bevelhebber Gaius Duilius hun in 260 v.Chr. een nederlaag toebracht in een zeeslag.

Hij laat zien hoe de Romeinen vooral de punten hebben beklemtoond en uitvergroot waarop zij zich van de Carthagers onderscheidden. Rome werd zodoende niet alleen winnaar op het slagveld, maar ook in de beeldvorming, zoals we kunnen zien in Salammbô, de sublieme roman van Gustave Flaubert.

Eerbetoon

De Huizinga-lezing wordt sinds 1972 jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en vanaf dit jaar Elsevier.

De initiatiefnemers hebben de naam Huizinga aan de lezingenreeks verbonden als eerbetoon aan de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga, die leefde van 7 december 1872 tot 1 februari 1945. De lezingen hebben – in de geest van Huizinga’s werk  – een cultuurhistorisch dan wel een cultuur- of maatschappijkritisch karakter.

Tentoonstelling

Dit jaar is het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden medeorganisator van de Huizinga-lezing. In het museum is van 27 november 2014 tot en met 10 mei 2015 een grote tentoonstelling te zien waarin de bezoeker kennis kan maken met de archeologische rijkdom en roemruchte geschiedenis van de havenstad.

Er zijn meer dan driehonderd voorwerpen bijeengebracht, waaronder vele topstukken uit gerenommeerde internationale musea.

Fik Meijer (1942) werd in 1992 bijzonder hoogleraar in de Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 werd hij daar benoemd tot gewoon hoogleraar Oude Geschiedenis. Fik Meijer is de veelgelezen en veelgeprezen auteur van talloze artikelen en boeken over de Oudheid en aanverwante onderwerpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.