cultuur

Dit is de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest

Door Elif Isitman - 03 oktober 2014

De Italiaan Daniele Gatti is benoemd tot nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Hij zal in het seizen 2016-2017 zijn intrede maken en volgt daarmee de huidige chef-dirigent Mariss Jansons op.

Gatti maakte in 2004 zijn debuut als gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest met stukken van Richard Strauss en Richard Wagner. Hij zal de zevende chef-dirigent in de geschiedenis van het orkest zijn. Zijn voorganger, Mariss Jansons, kondigde in april 2014 zijn vertrek aan en staat in maart 2015 voor het laatst als chef-dirigent voor het Concertgebouworkest.

Benoeming

Het bestuur van het Concertgebouworkest is verheugd met de komst van Gatti. Algemeen directeur Jan Raes geeft aan uit te kijken naar een “langdurige en inspirerende samenwerking” met de dirigent.

De benoeming van Gatti heeft vooral te maken met de bevlogenheid en ervaring van de dirigent, geeft Raes aan.

Ervaring

Gatti leidde eerder het Orchestre National de France en het Royal Philharmonic Orchestra in Londen, het Opernhaus in Zürich en een aantal Italiaanse orkesten. Ook maakte hij wereldwijd talloze gastoptredens bij verschillende orkesten. Naast zijn symfonische werk leidde hij ook een aantal nieuwe operaproducties bij verschillende operahuizen, waaronder de Wiener Staatsoper in Wenen, de Royal Opera House in Londen en de Metropolitan Opera in New York.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.