cultuur

Gaat Boomerang te ver met deze ansichtkaart?

Door Shari Deira - 17 oktober 2014

Een nieuwe ansichtkaart van Boomerang valt niet bij iedereen in goede aarde. Op de kaart is een beul te zien die op het punt staat een man in oranje gewaad te onthoofden. Daarbij staat de tekst ‘God is goed’.

Onder meer bioscoopketen Pathé en een café in Breda hebben laten weten dat zij de kaart niet zullen aanbieden.

Kaartenrek

De kaart is geïnspireerd op de onthoofdingsvideo’s van terreurbeweging Islamitische Staat. ‘Deze prent komt absoluut niet in ons kaartenrek te staan,’ laat een personeelslid van café Vulling in Breda weten. ‘Er dartelen hier elke dag kinderen rond. Die willen we hier niet mee confronteren.’

Pathé-directeur Lauge Nielsen zegt tegen de NOS dat deze kaart ‘over de schreef’ gaat. ‘Wij bieden mensen een avondje uit. Daarbij hoort plezier, en deze afbeelding past daar niet bij.’ Pathé wil afstand houden van alles wat te maken heeft met politiek en religie, zegt Nielsen.

Jammer

Kaartenmaker Boomerang is bekend van de kaartenrekjes in bioscopen en cafés. Directeur Remco Duinkerken vindt het jammer dat Pathé heeft besloten de kaart niet aan te bieden aan klanten. Het is niet de bedoeling mensen te beledigen.

‘Soms stellen we maatschappelijke kwesties aan de kaak. Op die manier willen we mensen aan het denken zetten.’ Er zijn honderdduizend exemplaren van de kaart gemaakt, waarvan er tussen de vijfduizend en tienduizend in de rekken van Pathé staan.

Duinkerken benadrukt dat de kaart niet alleen is gericht op de islam en dat deze in ‘historisch perspectief’ moet worden gezien. In de letters zijn tekeningen te zien van andere ‘gruweldaden die in naam van een god worden gepleegd’.

Het is ‘een statement met een dubbele laag’. ‘Onze hoogopgeleide doelgroep begrijpt dat wel,’ zegt Duinkerken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.