cultuur

Achter de dijken: geschiedenis van het moderne Nederland

Door Lucas Gasthuis - 03 november 2014

Veel Nederlanders zien het niet, maar hun land is helemaal niet zo gewoon. Buitenlanders zijn verbaasd over zaken die hier ‘normaal’ worden gevonden.

Syp Wynia kijkt naar zijn land met het oog van zo’n buitenstaander. Hij observeert het gewone, maar toch verbazingwekkende Nederland.

Immigratie

In Achter de dijken zijn 28 van de beste essays gebundeld die Wynia voor Elsevier schreef. Samen vormen ze een compacte geschiedenis van het moderne Nederland. Over gelijkheid en de naijlende jaren zestig.

Over immigratie, islamisering en de ideologie van het koningshuis. Over Wim Kok, Jan Peter Balkenende en Mark Rutte, maar ook over Herman Brood, Pim Fortuyn en Geert Wilders. En over de vaatwasser en de gloeilamp, want in dit land is niets zo gewoon als het lijkt

Wynia schrijft sinds 1997 in Elsevier over politiek en economie. In 2006 verscheen van zijn hand Zoetzuur, met columns over Nederland na Pim Fortuyn. In 2014 volgde Vervlogen Visioenen, waarin mythes over Europa worden ontzenuwd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.