cultuur

Beschuldigingen aan het adres van Bill Cosby stapelen zich op

Door Tom Reijner - 23 november 2014

De bekende komiek (77) raakt steeds verder in het nauw. Niet alleen de slachtoffers doen hun verhaal over het vermeende seksueel misbruik.

Een ex-medewerker van de Amerikaanse tv-zender NBC vertelt zondag aan The New York Daily News over de hulp die hij de komiek bood, zodat hij zijn gang kon gaan met meisjes en vrouwen.

Geld

Voormalig studiomanager Frank Scotti hield naar eigen zeggen de wacht bij Cosby’s kleedkamer, zodat het bezoek van zijn slachtoffers niet werd verstoord. Scotti heeft in de jaren 1989-1990 namens de tv-ster duizenden dollars aan die vrouwen betaald.

Het ging soms om 2.000 dollar per maand. Scotti zorgde ook voor woonruimte voor Cosby’s vriendinnen. Een van de bezoeksters was de moeder van Autumn Jackson, die claimt dat de komiek haar vader is.

Haar moeder, Shawn Thompson, had lange tijd een verhouding met Cosby en kreeg volgens Scotti meer dan 100.000 dollar door de jaren heen. Cosby schakelde volgens Scotti ook een modellenbureau in.

Show

De acteur en komiek, die faam verwierf door zijn rol in The Cosby Show, heeft dit weekeinde voor het eerst gereageerd op de (nieuwe) beschuldigingen van seksueel misbruik.

In een reactie aan het blad Florida Today, deed hij de beschuldigingen af als insinuaties, waar hij als man niet op hoeft te reageren. In de Amerikaanse krant zegt Cosby dat hij weet dat mensen er moe van worden dat hij zwijgt, maar ook dat ‘mensen de feiten zouden moeten controleren.’

Ondanks alle ophef gaf Cosby gisteravond een vrijwel uitverkochte show in Melbourne in Florida. Na afloop applaudisseerde de zaal enthousiast. Buiten stonden wel enkele demonstranten die borden omhoog hielden met teksten als ‘verkrachting is geen grap’.

Fles alcohol

Vrijdag was het de beurt aan een 57-jarige verpleegster Therese Serignese uit Florida om een boekje open te doen. Ook zij zegt dat zij een van de vele vrouwen is die door Cosby is gedrogeerd en verkracht. De vrouw beweert dat ze in 1976, toen zij negentien jaar oud was, na een show van de komiek in Las Vegas achter de schermen mocht komen.

De succesvolle komiek zou haar daar twee pillen en een glas water hebben gegeven. ‘Ik herinner me dat ik me daarna gedrogeerd voelde. Ik had geen kleren aan,’ zegt Therese. ‘Bill stond achter me. Hij had seks met me.’

Er zijn intussen zo’n vijftien vrouwen die zeggen misbruikt te zijn. Ex-topmodel Janice Dickinson beweerde deze week dat ook zij verkracht is door de komiek.

Dickinson heeft foto’s vrijgegeven die ze in 1982 maakte voordat Cosby, gekleed in een gekleurde kamerjas, zich aan haar zou hebben vergrepen, met naast hem een grote fles alcohol. De eerste verhalen over de wandaden van Cosby dateren al van zo’n tien jaar geleden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.