cultuur

Ideaal om cadeau te geven: The Act of Abjuration

Door Agnès Hoogendijk - 18 november 2014

Koning Willem-Alexander citeerde eruit in zijn Inhuldigingstoespraak en president Barack Obama bekeek het origineel tijdens zijn bezoek aan het Rijksmuseum afgelopen maart.

Het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 geldt als de Nederlandse Onafhankelijkheidsverklaring en stond model voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 1776.

Deze moderne Engelse vertaling is ideaal om cadeau te geven aan Engelstalige familieleden, vrienden en collega’s. De tekst van het Plakkaat wordt voorafgegaan door gedegen inleidingen van Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief, en de Amerikaanse historicus Stephen E. Lucas.

Ook verkrijgbaar is een hertaling van het Plakkaat in modern Nederlands, samen met de tekst van de Unie van Utrecht en de Apologie van Willem van Oranje. Deze gebonden uitgave, ingeleid en toegelicht door de historici Coos Huijsen en Geerten Waling, is verkrijgbaar voor de speciale prijs van € 14,95.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.