cultuur

Slagter boos op Elias over Heel Holland Bakt: ‘pure rancune’

Door Shari Deira - 25 november 2014

Omroep Max-baas Jan Slagter legt zich niet zomaar neer bij de harde verwijten van VVD-Kamerlid Ton Elias over het populaire televisieprogramma Heel Holland Bakt. ‘De opmerking van Elias is een misbaksel.’

Slagter reageert tegenover De Telegraaf op de opmerkingen die Elias maandag maakte tijdens een debat over de publieke omroep in de Tweede Kamer. Volgens Slagter doet Elias de opmerkingen ‘puur uit rancune’.

Uitzenden

Ton Elias zei maandag dat RTL Heel Holland Bakt, een Nederlandse versie van BBC-programma The Great British Bake off, ook wilde uitzenden maar achter het net viste omdat Max een bod uitbracht dat twee keer zo hoog was als in de markt gebruikelijk is.

Niets van waar, zegt Slagter. Omroep Max heeft het programma gekregen, nadat het instemde met een driejarig contract met de BBC. ‘Dat durfde RTL niet,’ zegt de Omroep MAX-voorman, die momenteel in het buitenland zit.

Elias zegt dat een contract van drie jaar een te groot risico was voor RTL. Het programma moest zich in Nederland nog bewijzen. Slagter vindt niet dat er een grote gok is genomen met belastinggeld. ‘Het was een proven format, succesvol in tal van landen. Wij maken dit programma voor eenderde dat de BBC er zelf uitgeeft. Wij gaan weloverwogen om met onze centen. Ja programma’s kosten geld; voor niks gaat de zon op.’

Triomf

Waar komt de opmerking van Elias dan vandaan? Daar is Slagter duidelijk over: ‘Hij zegt dit puur uit rancune. We weten allemaal dat hij in het verleden met weinig triomf bij de NOS is vertrokken. Je merkt aan hem dat hij een hekel heeft aan de publieke omroep, omdat hij daar zelf niet is geslaagd.’

Elias werkte voor hij de politiek in ging onder meer voor het programma Den Haag Vandaag. Jaren later noemde hij dat programma ‘een gevaar voor de democratie’. Later werkte hij ook als journalist voor RTL 4.

Slagter zegt dat zijn omroep ongeveer 7.000 per aflevering betaalt voor Heel Holland Bakt. ‘Elias doet voorkomen alsof het om honderdduizenden euro’s gaat. Het Commissariaat heeft alle papieren. Ik zie de uitkomst met vertrouwen tegemoet.’

Deal

Het Commissariaat voor de Media doet al onderzoek naar Omroep MAX en Heel Holland Bakt vanwege de merchandise die uitsluitend door Albert Heijn mag worden verkocht. Slagter zegt dat dat een deal is geweest tussen Albert Heijn en de BBC, die buiten Omroep Max is omgegaan.

De verkoop van Heel Holland Bakt-producten door Albert Heijn is mogelijk verboden, omdat de publieke omroep niet officieel dienstbaar mogen zijn aan winst van derden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.