cultuur

Verloting en aanbieding boek van de Soldaat van Oranje

Door Lucas Gasthuis - 04 november 2014

De musical Soldaat van Oranje is afgelopen weekend aan zijn vijfde jaar begonnen. Dit succes heeft alles te maken me het unieke verhaal dat de musical vertelt.

Want ook het boek was een bestseller (meer dan een miljoen verkochte exemplaren) en de gelijknamige film met Rutger Houwer kreeg een Oscarnominatie voor de beste buitenlandse film en werd in 2006 uitgeroepen tot ‘beste Nederlandse film aller tijden’.

De held van het verhaal, Erik Hazelhoff Roelfzema (1917-2007), beschreef niet alleen zijn herinneringen aan de oorlog. Zijn volledige autobiografie verscheen in 2000 onder de titel Op jacht naar het leven. Hazelhoff had dat boek oorspronkelijk in het Engels geschreven en had het zelf in het Nederlands vertaald.

Register

De originele Engelstalige versie verscheen pas in 2003 bij de Britse uitgeverij Sutton Publishing. Hazelhoff droeg het boek op aan (toen) prinses Máxima; het voorwoord is van de Britse schrijver Len Deighton.

Anders dan de Nederlandse versie bevat de Britse editie een register, en net als de Nederlandse heeft het ook twee fotokaternen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.