cultuur

Cameron en consorten boos op BBC om ‘complete nonsens’

Door Elif Isitman - 04 december 2014

De Britse premier David Cameron is kwaad op BBC. Hij vindt dat de Britse omroep ‘overdreven’ verslag doet van de bezuinigingen van zijn regering.

Dit meldt de Britse krant The Telegraph. Cameron verdedigt hiermee zijn partijgenoot George Osborne, verantwoordelijk voor financiën, die donderdagochtend in een interview met BBC Radio 4 Today uit zijn slof schoot over de ‘negatieve’ verslaggeving van de zender.

Overdreven

Na een aantal schampere vragen over de Britse bezuinigingen lijkt er tijdens het interview bij Osborne iets te knappen.

Hij valt de gehele omroep aan en noemt de ontnuchterende verslaggeving van BBC ‘complete nonsens’ en ‘hyperbolisch’: ‘Ik heb het gehad met de compleet overdreven manier waarop BBC verslag doet van de bezuinigingen. Vier jaar geleden ging het precies zo en is de wereld ingestort? Nee, dat is hij niet,’ sprak de politicus geïrriteerd.

Hij hamert erop dat het Britse begrotingstekort op dit moment de helft is van wat het vier jaar geleden was, toen hij werd geïnterviewd door BBC. Ook beschuldigt hij BBC ervan dat de schimmige beelden die de omroep schetst niet overeenkomen met de werkelijkheid. ‘Er moet nu eenmaal worden bezuinigd en het is niet makkelijk om te beslissen waarop.’

Osborne verwijst naar vergelijkingen die BBC trok tussen de huidige economische situatie en de Grote Depressie van de jaren ’30.

Tevreden

De woordvoerder van Cameron heeft aangegeven dat de premier het eens is met de kritiek van Osborne op BBC maar dat hij niet van plan is de zender er direct op aan te spreken.

In een reactie laat BBC weten ‘tevreden’ te zijn dat de eigen verslaggeving ‘eerlijk en gebalanceerd’ is geweest en dat de omroep vooral door zal gaan met het stellen van ‘vragen waar het publiek een antwoord op wil’. Leden van de oppositiepartij reageren afkeurend op de uitspraken van Cameron en Osborne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.