cultuur

Dit is Elseviers Nederlander van het Jaar 2014

Door Gertjan van Schoonhoven - 09 december 2014

De redactie van Elsevier heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar.

Dat heeft hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier dinsdagmiddag bekendgemaakt op het stadhuis van Rotterdam.

Rotterdam

Nederlander van het jaar is hij of zij die, in positieve of negatieve zin, als geen ander een stempel heeft gedrukt op het afgelopen jaar. In de ogen van de redactie van Elsevier komt burgemeester Aboutaleb (53) de titel toe omdat hij het gezicht is van de stad die dit jaar uitzonderlijk vaak positief in het nieuws was, ook internationaal.

Met nieuwe architectonische hoogstandjes als het Centraal Station en de Markthal trok Rotterdam dit jaar wereldwijd de aandacht en veranderde de reputatie van de stad in positieve zin. De stad die jarenlang vooral op ‘foute’ lijstjes figureerde, staat sinds dit jaar opeens op allemaal ‘goede’ lijstjes.

Zoals een burgemeester hoort te zijn

Ook heeft Aboutaleb zich dit jaar nadrukkelijk laten gelden ‘als een burgemeester zoals een burgemeester hoort te zijn’, aldus Elsevier. ‘Toegewijd, oog voor detail, soms hard, altijd duidelijk.’ In tal van relevante maatschappelijke kwesties – van gemeentelijke wietteelt tot polderjihad – heeft Aboutaleb laten zien niet bang te zijn voor uitgesproken opvattingen.

Aboutaleb is de elfde Nederlander die wordt uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. De eerste was in 2004 het toenmalige VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Vorig jaar was directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum de tiende.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.