cultuur

Grieken zijn boos over ‘provocerende’ uitleen Elgin Marbles

Door Tom Reijner - 05 december 2014

Een actie van The British Museum, het nationale museum van Groot-Brittannië, zorgt voor furieuze reacties in Griekenland. Wat is er aan de hand?

Het museum in Londen besloot een sculptuur van de Elgin Marbles aan de Hermitage in het Russische Sint Petersburg uit te lenen, schrijft de BBC.

Marmeren beelden

Daar wringt de schoen, want volgens Griekenland is zoiets onrechtmatig. De inwoners claimen dat het sculptuur zonder hoofd van de Griekse riviergod Ilissos hen toebehoort en dat er sprake is van roofkunst. Het beeld werd 400 jaar voor Christus boven op het Parthenon geplaatst – de tempel op de beroemde Akropolis van Athene.

Aan het begin van de negentiende eeuw wist Thomas Bruce, de Schotse graaf van Elgin, via een omstreden deal met het Ottomaanse Rijk, beslag te leggen op de marmeren beelden. Athene was destijds onderdeel van dat Rijk.

De verwoede kunstverzamelaar Lord Elgin liet het materiaal verwijderen met toelating van de lokale Turkse overheid. De graaf nam de beelden mee naar Groot-Brittannië en verkocht ze aan The British Museum.

Griekenland is al geruime tijd bezig om de marmeren beelden terug te krijgen. Eerder dit jaar kwamen de ruziënde partijen overeen dat er een bemiddelaar nodig was, en dat werd UNESCO, de culturele organisatie van de Verenigde Naties. Tot dusver nog zonder resultaat.

Ongevoelig

Het conflict laait nu dus weer op. Tot op het hoogste politieke niveau. Zo spreekt de Griekse premier Antonis Samaras over een ‘provocatie aan het Griekse volk’. Het hoofd van de Britse organisatie die pleit voor teruggave, Eddie O’Hara, spreekt van een ‘op zijn minst ongevoelige’ daad.

Maar het museum is zich van geen kwaad bewust. De kunstinstelling zegt de banden met Rusland warm te willen houden, juist nu de westerse regeringen een conflict hebben met het Kremlin over de Krim en de situatie in Oost-Oekraïne. ‘Wij vinden dat de hele wereld deze geweldige kunststukken moet kunnen bewonderen,’ meldt een woordvoerder van het museum.

‘De Russen zullen er zeker van gaan genieten.’ Het marmeren beeld is vanaf zaterdag te zien in de Hermitage. The British Museum leent het beeld uit ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van dit befaamde museum in Sint Peterburg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.