cultuur

Hackers krijgen hun zin, Sony schrapt The Interview: vier vragen

Door Shari Deira - 18 december 2014

Sony Pictures heeft een rigoureus besluit genomen: de omstreden film The Interview wordt niet getoond in Amerikaanse bioscopen, en zal ook niet op dvd of video on demand te zien zijn. Dreigementen zijn de aanleiding om de film niet uit te brengen.

Waarom wil Sony Pictures de film niet uitzenden? Vier vragen en antwoorden over The Interview.

Waarover gaat The Interview?

In de comedy, met hoofdrollen voor Seth Rogen en James Franco, beraamt de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een complot om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. De CIA gebruikt daarvoor twee makers van een celebrity tabloid, omdat zij een interview weten te regelen met Kim Jong-un, die een groot fan blijkt te zijn van het televisieprogramma.

De regering van Noord-Korea heeft laten weten de film onacceptabel te vinden en dreigde de makers ‘zwaar te straffen’. Het beledigen van Kim Jong-un en zijn familie wordt gezien als een zware misdaad.

Waarom wordt de film niet uitgezonden?

Eind november werd er een cyberaanval uitgevoerd op Sony, waardoor verschillende nieuwe films zijn gelekt. Ook werden er privémails gepubliceerd van directieleden van Sony, inloggegevens van sociale media-accounts en meer bedrijfsinformatie die niet naar buiten mocht worden gebracht.

Noord-Korea zegt zelf niets met de hack te maken te hebben, maar sprak wel van een rechtvaardige daad. De FBI zou aanwijzingen hebben dat het streng communistische land wel achter de aanval zit. Volgens Noord-Korea zou het kunnen dat sympathisanten van het regime verantwoordelijk zijn voor de cyberaanval.

De aanval is opgeëist door de hackersgroep Guardians of Peace, die de hack vermoedelijk heeft uitgevoerd vanuit een hotel in Thailand. Deze hackersgroep eist nu dat de film niet wordt uitgebracht en dreigden met een aanslag, verwijzend naar 11 september 2001. Het dreigement zag er als volgt uit:

Wat zegt Sony zelf over het niet uitbrengen van de film?

‘Vanwege de beslissing van de meerderheid van de bioscopen om de film The Interview niet uit te zenden, hebben wij besloten om niet door te gaan met geplande première van 25 december,’ staat in een uitgebreide verklaring van Sony Pictures.

De filmproducent heeft laten weten ‘extreem teleurgesteld’ te zijn over de uitkomst van de commotie rond de comedy. ‘We staan achter onze filmmakers en hun recht op de vrijheid van meningsuiting.’

Sony Pictures zei eerder over de hack: ‘Wij zijn diep bedroefd door deze schaamteloze poging de verspreiding van de film te voorkomen.’ Of de film op een later moment als nog wordt uitgegeven in de Verenigde Staten is niet bekend.

Kunnen wij de film in Nederland wel gewoon zien?

Universal Pictures brengt de film volgende maand in Nederland uit, en zei woensdag niet van plan te zijn daar vanaf te zien.

Pathé, de grootste bioscoopketen van Nederland, heeft gezegd de film te vertonen als Universal Pictures hem uitbrengt. ‘Wij mengen ons niet in politieke discussies. We laten het aan het publiek over of ze gaan kijken. Als de distributeur toch besluit de film niet aan te bieden, dan leggen we ons daar ook bij neer.’

De film draait vanaf 29 januari in de Nederlandse bioscopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.