cultuur

Moet liegen in het Britse parlement strafbaar worden?

Door Elif Isitman - 05 december 2014

In Groot-Brittannië is een initiatief gestart dat strijdt voor de strafbaarstelling van ‘liegen in het parlement’.

Initiatiefnemer Jolyon Rubinstein, een Britse acteur en producer, wil een einde maken aan huichelachtige politici, zo schrijft The Independent. Hij heeft een campagnefilmpje in elkaar gezet, waaraan een aantal Britse beroemdheden meewerkten. Ook zette hij een petitie online, die inmiddels ondertekend is door 40.000 mensen.

Vlakke hand

Het filmpje (zie onderaan) toont een aantal bekende Britten die in hun vingers knippen en ‘leugenachtige citaten’ van politici uitspreken, gevolgd door dezelfde mensen die elkaar met de vlakke hand in het gezicht slaan. ‘Laten we een einde maken aan liegen’, is de boodschap.

Het filmpje is geïnspireerd door het bekende campagnefilmpje van ‘Make poverty history’. Onder de hashtag #makelyinghistory hoopt Rubinstein, die momenteel ook een documentaire maakt over het lage vertrouwen van jongeren in de politiek voor BBC, bekendheid voor de campagne te verwerven.

Gebroken beloften

Is het niet raar dat je voor meineed de gevangenis in moet, maar dat liegen in het parlement aan de orde van de dag is?, vraagt Rubinstein zich af.

Op de website van zijn petitie licht hij de campagne toe. De acteur is niet zozeer uit op een wetsvoorstel, maar wil eerder een discussie starten over ‘het belang van de waarheid in de politiek’.

Hij wil de Britse politiek de boodschap meegeven dat het publiek genoeg heeft van ‘gebroken beloften, verdraaide statistieken en dubbele boodschappen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.