cultuur

Première ‘The Interview’ geschrapt na bedreiging: hoe zit dat?

Door Tom Reijner - 17 december 2014

Het was de bedoeling dat ‘The Interview’, een film geregisseerd door Seth Rogen, donderdag voor het eerst te zien zou zijn in een bioscoop in New York. Maar die première is voorlopig van de baan.

Dat meldt een woordvoerder van de bioscoopketen Landmark, schrijven Amerikaanse media waaronder CNN woensdag.

De première in de Sunshine Cinema in de Amerikaanse stad gaat niet door vanwege heel naargeestige dreigementen aan bioscoopzalen door een hackersgroep, die zichzelf Guardians of Peace noemt.

Verschrikkelijk lot

Iedereen die de film wil gaan zien, wacht ‘een verschrikkelijk lot’, is te lezen op Pastebin, een site waar mensen eenvoudig (en anoniem) berichten met elkaar kunnen delen.

Zo wordt er onder meer verwezen naar de terreuraanslagen op 11 september 2001. Mensen worden aangeraden om weg te blijven van bioscopen waar de film op het scherm te zien zal zijn, want ‘de wereld zal vol angst zijn’.

Omwonenden die dichtbij filmzalen wonen, krijgen het ‘advies’ om hun huizen te verlaten. De obscure hackersgroep zou met de dreigende woorden willen ‘protesteren’ tegen de komst van de comedyfilm, die het Noord-Koreaanse bewind onder leiding van Kim Jong-un op de hak neemt. Onlangs was er een massale cyberaanval op Sony, de distributeur van de film. Daarbij lekten verschillende nieuwe films uit, waaronder The Interview.

Geruchten wijzen naar het stalinistische bewind als mogelijke dader vanwege de sterke veroordeling van The Interview. Noord-Korea dreigde deze zomer met meedogenloze maatregelen als de film niet zou worden verboden, maar ontkent achter de dreigementen en een cyberaanval op Sony te zitten. In de film speelt acteur James Franco een CIA-informant die op een moordmissie naar het zeer gesloten Aziatische land is gestuurd.

Scherm

De binnenlandse veiligheidsdiensten in de Verenigde Staten meldden vlak na de dreigementen dat er vooralsnog geen reden is om de vuile woorden als geloofwaardig te bestempelen. ‘We zijn nog bezig met het analyseren van de geloofwaardigheid van deze uitlatingen. Maar op dit moment is er geen overtuigende informatie voor een actief complot tegen bioscopen in de Verenigde Staten,’ zegt een functionaris.

Sony gaf eerder aan The Interview gewoon te willen vertonen, maar heeft bioscopen de vrijheid gegeven de vertoning te annuleren.

Verschillende eigenaren van bioscoopzalen overwegen om de film niet op hun scherm te laten verschijnen vanwege de bedreigingen. Seth Rogen en James Franco hebben zelf besloten om alle persevenementen en interviews niet door te laten gaan.

Bekijk hieronder de trailer van de film

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.