cultuur

87ste Academy Awards: wie zijn de grote kanshebbers?

Door Laura van Dijk - 15 januari 2015

Met beiden negen nominaties voeren de films Birdman en The Grand Budapest Hotel de lijst van Oscarnominaties aan. Tweede staat het drama The Imitation Game, die werd acht keer genomineerd.

Het Nederlandse A Single Life is genomineerd voor beste Korte Animatiefilm. De film van Joris Oprins gaat over Pia, die met behulp van een mysterieuze single op een oude pick-up in staat blijkt door haar eigen leven te reizen.

Lucia de B., een film over het waargebeurde verhaal van onterecht veroordeelde Lucia de Berk, haalde de lijst niet.

Oorlogsheld

De grote winnaar van de Golden Globes, Boyhood, werd zes keer genomineerd. Dit is even vaak als American Sniper van Clint Eastwood: een biografisch drama over oorlogsheld Chris Kyle.

Foxcatcher, Interstellar en Whiplash werden alle drie verrast met vijf nominaties.

Opvallend was het ontbreken van de nominatie voor The Lego Movie. De animatiefilm kreeg veel positieve recensies en draaide een enorme omzet, regisseur Philip Lord reageerde berustend.

Verknipt

Grote kanshebber Birdman is een komisch drama van regisseur Alejandro Gonzáles Iñárritu. De film gaat over de verknipte Hollywoodster Riggan Thomson die zijn vergane glorie wil herstellen met het maken van een Broadway-toneelstuk.

Bekijk de trailer van Birdman:

De comedy The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson vertelt het verhaal van typische conciërge Gustave H. in een beroemd Europees hotel. In de film staan de diefstal van een onbetaalbaar schilderij uit de Renaissance, de strijd om een enorm familiefortuin en de omwentelingen die Europa transformeren in de eerste helft van de twintigste eeuw centraal.

Ontcijferen

The Imitation Game, met acht nominaties, speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch, een Britse wiskundige, probeert onderschepte berichten van de Duitsers te ontcijferen.

De 87ste uitreiking van de Academy Awards is op 22 februari, dan horen de genomineerden of ze een beeldje hebben gewonnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.