cultuur

BBC-bestuurder: aanslagplegers Parijs geen terroristen noemen

Door Shari Deira - 26 januari 2015

Dat de mannen die de aanslag pleegden in Parijs terroristen zijn, staat voor velen wel vast. Maar Tarik Kafala, de voorzitter van BBC Arabic, denkt daar anders over. Kafala wil de aanslagplegers geen terroristen noemen.

Kafala vindt de term ‘terrorist’ veel te ‘beladen’ om de acties van de broers Kouachi en Amedy Coulibaly in Frankrijk te beschrijven, zegt hij in een interview met The Independent.

‘Wij proberen om niemand als terrorist of een daad als terrorisme te omschrijven. Wat wij proberen te melden, is: “Twee mannen vermoordden twaalf mensen bij een aanval op de redactie van een satirisch weekblad.” Dat is voldoende, we weten wat dat is en wat dat betekent.’

Definitie

Kafala wil de term terrorisme liever niet gebruiken omdat het een ‘beladen woord’ is. ‘De Verenigde Naties proberen al decennia lang om een definitie te vinden voor het woord en dat is ze niet gelukt. Het is ook moeilijk,’ zegt de BBC Arabic-voorzitter.

‘We weten wat politiek geweld is, we weten wat moord is, wat bomaanslagen en schietpartijen zijn en we beschrijven het. Dat is veel onthullender, denken wij, dan een woord als terrorist te gebruiken dat mensen zullen zien als een waardeoordeel.’

Ook als het gaat om de aanslagen in Parijs, wil Kafala de woorden terrorisme en terroristen niet te gebruiken.

BBC Arabic

Wie denkt dat Kafala het woord terrorisme liever niet wil gebruiken, alleen omdat hij voor BBC Arabic werkt, heeft het mis. Zijn uitspraken zijn in lijn met wat de BBC voorschrijft aan leden van de redactie.

Volgens de Britse publieke omroep kunnen de daden van terroristen prima worden beschreven zonder de daders terroristen te noemen. Bovendien zou er verwarring kunnen ontstaan als de ene aanslagpleger wel een terrorist wordt genoemd en de ander niet. ‘Daardoor komt onze onpartijdigheid in het geding.’

BBC Arabic is de grootste niet-Engelstalige tak van de BBC. De zender bereikt via televisie, radio en het internet wekelijks 36 miljoen mensen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.