cultuur

De omstreden spotprenten van weekblad Charlie Hebdo

Door Shari Deira - 07 januari 2015

Het satirische weekblad Charlie Hebdo, waar woensdag een bloedbad is aangericht, is bekend om zijn kritische spotprenten. Op covers en tekeningen in het tijdschrift werd de fundamentalistische islam regelmatig op de hak genomen.

Vanwege cartoons waarin de islam onderwerp was, werd het weekblad regelmatig bedreigd en was er beveiliging ingehuurd op de redactie in Franse hoofdstad. Op 2 november 2011 werd er een molotovcocktail het gebouw ingegooid.

Elsevier.nl selecteert enkele cartoons van Charlie Hebdo, waarin het blad de islam op de hak neemt.

De cover van Charlie Hebdo die nu in de winkel ligt. Het tijdschrift besteedt aandacht aan het boek Soumission van Michel Houellebecq. In het boek krijgt Frankrijk in 2022 zijn eerste islamitische president.

Een karikatuur op de cover van Charlie Hebdo in januari 2013 (foto: EPA)

De achterkant van een nummer van Charlie Hebdo uit september 2012. De cartoonist refereert naar de populaire film Intouchables (foto: AFP).

Een nummer van Charlie Hebdo was omgedoopt tot de Charia Hebdo na de overwinning van islamitische partijen bij de verkiezingen in Tunesië in 2011 (foto: AFP)

Een beeld uit hetzelfde nummer, waarin het satirische weekblad profeet Mohammed had gevraagd als ‘gasthoofdredacteur’ (foto: AFP)

Cover van Charlie Hebdo uit 2011. Profeet Mohammed kust een cartoonist, met daarboven de tekst: ‘Liefde is sterker dan haat’ (foto: AFP)

Dit is de laatste tweet die is verstuurd door het Twitteraccount van Charlie Hebdo, een spotprent van IS-leider Abu Bakr Al-Baghadi. ‘Trouwens,’ laat de tekenaar Al-Baghadi zeggen, ‘nog de beste wensen’.

Er waren overigens niet alleen spotprenten over de islam, ook katholieken werden op de hak genomen door het weekblad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.