cultuur

Geen verhoogde dreiging voor media na incident bij NOS

Door Shari Deira - 31 januari 2015

Het incident bij de NOS van donderdagavond heeft geen verhoogde dreiging voor Nederlandse media en journalisten tot gevolg. Journalistenvakbond NVJ heeft hierover gesproken met Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

‘Media en journalisten zijn heel nadrukkelijk geen specifiek doelwit,’ laat de NVJ zaterdag weten. De NVJ heeft zaterdag overlegd met burgemeesters Pieter Broertjes (PvdA) van Hilversum en Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam.

Beveiliging

De NVJ was verbaasd over het feit dat een gewapende eenling zomaar de redactie van de NOS kan binnenlopen. De journalistenvakbond zal nauw contact onderhouden met Schoof, de burgemeesters en het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Nadat de negentienjarige Tarik Zahzah het NOS-gebouw binnendrong met een nepwapen, waren er vragen over de beveiliging van het pand op het Hilversumse Mediapark. Directeur Jan de Jong van de NOS zei vrijdag tijdens een persconferentie dat de beveiliging van de NOS wordt opgeschroefd met zichtbare en onzichtbare maatregelen.

‘De beveiliging van het Mediapark is de verantwoordelijkheid van de politie en de burgemeester. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in eigen huis. Het is niet gek dat iemand zich aan de balie meldt, want dit is het hart van het publieke bestel en zijn er tal van uitzendingen gaande,’ zei De Jong.

Gijzeling

Vrijdag werd bekend dat Zahzah, die wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit, zeker twee weken blijft vastzitten. Het Openbaar Ministerie laat een persoonlijkheidsonderzoek uitvoeren.

De eerstejaarsstudent heeft tegenover de politie verklaard dat hij alleen handelde toen hij het NOS-gebouw binnendrong, en geen deel uitmaakt van een terroristische organisatie of een hackerscollectief. Ook waren er geen explosieven in Nederland verstopt, zoals Zahzah eerder in een brief verklaarde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.