cultuur

Golden Globe Awards 2015: wie zijn de winnaars?

Door Laura van Dijk - 12 januari 2015

Het Beverly Hilton in Los Angeles was zondagavond het toneel van de 72ste editie van de Golden Globes. De film Boyhood is de grote winnaar met de prijzen voor beste film, beste actrice en beste regisseur.

Het verhaal gaat over de zesjarige Mason: hij en zijn zus worden opgevoed door gescheiden ouders.

Boyhood draait om de emotionele reis die Mason gedurende twaalf jaar doormaakt. De relatie met zijn ouders, stiefouders en vrienden, en de zoektocht naar een eigen identiteit staan centraal in dit filmdrama.

Patricia Arquette, die de rol van Masons moeder speelt, won de prijs voor beste actrice in een bijrol. Ze bedankte regisseur Richard Linklater: ‘Ik ben zo blij dat ik mocht meedoen aan zo’n simpel en menselijk verhaal. Maar tegelijkertijd aan iets dat nog nooit eerder in de filmwereld is vertoond.’

De eveneens in de prijzen gevallen Linklater deed er twaalf jaar over om Boyhood op te nemen. ‘Ik sta hier namens 450 mannen en vrouwen die twaalf jaar van hun leven alles aan deze film hebben gegeven.’

Erkenning

De prijs voor beste comedy ging naar The Grand Budapest Hotel. De film vertelt het verhaal van conciërge Gustave H. in een beroemd Europees hotel.

Gebeurtenissen als de diefstal van een onbetaalbaar schilderij uit de Renaissance, de strijd om een enorm familiefortuin en de omwentelingen die Europa transformeren in de eerste helft van de twintigste eeuw staan centraal.

Gina Rodriguez won de prijs voor beste actrice van de tv-comedy Jane the Virgin. Een serie waarin Jane, een strenggelovige maagd, per ongeluk zwanger raakt door kunstmatige inseminatie. In Rodriquez’ emotionele dankwoord sprak ze van de ‘erkenning van Latino-acteurs’.

Affaire

Tragikomedie Birdman werd beloond met de twee beeldjes voor beste acteur en beste script. De film gaat over het verhaal van een verknipte Hollywoodster die zijn vergane glorie wil herstellen met het maken van een serieus toneelstuk.

The Affair viel ook tweemaal in de prijzen: eenmaal voor beste tv-drama en voor Ruth Wilson als beste actrice. De serie draait om de psychologische effecten van de buitenechtelijke affaire tussen Noah Solloway, leraar, en Alison Lockhart, een jonge serveerster.

Vrijheid

Tijdens het gala werd ook nadrukkelijk aandacht besteed aan de aanslagen tegen Charlie Hebdo en de vermeende hack door Noord-Korea als reactie op filmkomedie The Interview.

‘Net als internationale journalisten onderstrepen wij het belang van de vrijheid van artistieke uitingen,’ zei president van de Hollywood Foreign Press Association Theo Kingma. ‘We zijn één in onze afkeer van eenieder die de vrijheid van meningsuiting probeert te onderdrukken, van Noord-Korea tot Parijs.’

‘Je suis Charlie’

De gang over de rode loper werd door verschillende acteurs benut om aandacht te vragen voor de vrijheid van meningsuiting. George Clooney en zijn vrouw Amal Clooney droegen bijvoorbeeld een badge met ‘Je suis Charlie’.

Actrice Helen Mirren had een pen op haar jurk gespeld en enkele gasten, onder wie componist Alexandre Desplat, hielden borden omhoog met statements tegen de aanslagen in Parijs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.