cultuur

Het ‘dolce vita’ van Ekberg was laatste jaren niet meer zo zoet

Door Servaas van der Laan - 11 januari 2015

In een kliniek vlakbij Rome is zondag de Zweedse filmster Anita Ekberg overleden. De actrice werd wereldberoemd na haar ‘duik’ in de Trevi-fontein in de film Dolce Vita.

‘Marcello, kom hier!’ riep de wulpse blondine Sylvia vanuit de Trevi-fontein waar zij midden in de nacht spontaan een bad had genomen. Marcello Rubini, een paparazzo gespeeld door Marcello Mastroianni, kon de lokroep van Sylvia, een filmster gespeeld door Anita Ekberg, niet weerstaan. ‘Si Sylvia, vengo anch’io,’ (Ja Sylvia, ik kom ook),’ was het weerloze antwoord van Marcello.

Icoon

En met hem konden miljoenen mannen over de hele wereld die de film Dolce Vita aanschouwden de aanlokkelijke gestalte van Ekberg maar nauwelijks weerstaan. Het meesterwerk van Federico Fellini groeide uit tot een icoon van de Italiaanse filmwereld. De film kreeg een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes en een Oscar voor beste kostuums.

Bij de Trevi-fontein in Rome staat ’s nachts nog steeds een auto van de politie om te voorkomen dat ondeugende types de beroemde scene in het echt kunnen naspelen. De film introduceerde bovendien de term paparazzo die in vele talen synoniem werd voor persmuskiet.

Niet meer zo dolce

Zondag eindigde het ‘dolce vita’ van de Zweedse actrice in de kliniek Rocco di Papa vlakbij Rome. Helaas waren de laatste jaren van Ekberg, die haar laatste jaren samen met haar verzorgster doorbracht in het dorp Genzano di Roma, niet meer zo zoet als in haar hoogtijdagen.

Nog niet zo lang geleden schreef ze een brief aan de Fellini-vereniging waarin ze hulp vroeg vanwege haar kritische financiële situatie en haar povere gezondheid.

Na stukgelopen huwelijken met Anthony Steel en Rik van Nutter en korte affaires met Frank Sinatra, Gianni Agnelli en Dino Risi, eindigde de tot Italiaanse genaturaliseerde actrice helemaal alleen en zonder geld.

Er zal een rouwdienst worden georganiseerd in de Luterana di Roma-kerk in de Via Sicilia. Volgens haar laatste wens zal Ekberg worden gecremeerd en zal haar as worden overgebracht naar haar geboorteland Zweden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.