cultuur

Nieuwe Charlie Hebdo met Mohammed op de cover

Door Shari Deira - 13 januari 2015

Ondanks het bloedbad dat vorige week werd aangericht op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo, ligt er deze week een nieuw nummer in de winkel. Op de cover staat de profeet Mohammed met een traan, en een bordje in zijn handen: ‘Je suis Charlie’.

Bij de aanslag op het weekblad woensdag werden twaalf personen gedood, onder wie vijf tekenaars van het blad. De Franse krant Libération stelde de afgelopen dagen haar redactie open voor medewerkers van Charlie Hebdo.

Islam

Boven aan de cover staat: ‘Tout est pardonné‘, wat ‘alles is vergeven’ betekent. Het satirische weekblad staat bekend om cartoons, waarin verschillende religies op de hak worden genomen, zo ook de islam. De cover is getekend door cartoonist Luz, die de aanslag overleefde omdat hij die dag later was.

Redactiechef Gérard Biard van Charlie Hebdo zegt tegen De Telegraaf dat de makers ‘natuurlijk’ doorgaan met het blad. ‘Tekenen is voor ons zoiets als ademhalen.’ De nieuwste editie van Charlie Hebdo is ‘zo gewoon mogelijk’ gehouden, zegt Biard.

‘We hebben besloten dat het geen blad vol necrologieën of eerbetonen moet worden. Het wordt een krant zoals we ‘m al 22 jaar maken: zestien pagina’s, de toon blijft onveranderd,’ zegt Biard. In het nieuwe nummer staan ook tekeningen van de omgekomen tekenaars die nog op de plank lagen.

‘Ja, we hebben ook gelachen, toen we bezig waren met het nieuwe nummer. Als we doorgaan met Charlie, blijven we ook lachen.’

Waarschuwing

Om het nieuwe nummer, dat woensdag verschijnt, is nu al veel te doen. The Guardian publiceerde ook een artikel over de nieuwste uitgave met daarbij een plaatje van de cover, maar de Britse krant vindt een begeleidende tekst nodig.

‘Waarschuwing: dit artikel bevat het plaatje van de cover van het tijdschrift, die sommigen als beledigend kunnen ervaren.’ Het plaatje van de cover staat heel klein, links onderaan het artikel afgebeeld.

The New York Times wijdt wel een artikel aan de nieuwe Charlie Hebdo, maar toont daarbij niet de cover. De Amerikaanse krant zei eerder al geen spotprenten te publiceren, om moslimlezers niet te kwetsen.

Charlie Hebdo verschijnt deze week in een oplage van drie miljoen. Vijfhonderd exemplaren daarvan zijn in Nederland verkrijgbaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.