cultuur

Ons België: wat Nederlanders en Belgen verbindt en scheidt

27 januari 2015

Nederland en België: ooit één geweest, maar gescheiden verder gegaan. Met geen enkel land in Europa is de wisselwerking van Nederland in het verleden zo intens geweest als met België. En nog steeds is dat zo.

Tweehonderd jaar nadat Willem I het Verenigd Koninkrijk uitriep, op 16 maart 1815, brengt de redactie van Elsevier een rijkelijk geïllustreerde Special van 100 pagina’s uit, over de onderlinge relaties, de gedeelde cultuur en de aantrekkingskracht van de Zuiderburen.

Villadorpen

In deze editie leest u onder meer waar in Brussel je nog Nederlandse sporen kunt vinden. Over de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) en de Belgische Opstand.

Verder bevat deze Special een reportage over vermogende Nederlanders in Belgische villadorpen. Een essay over hoe het is om als Nederlander in België te leven. En een Belgisch lexicon: de Belgische culturele rijkdom in vijftien lemma’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.