cultuur

Vertelt Jojanneke in de Prostitutie de waarheid?

Door Servaas van der Laan - 06 januari 2015

Op NPO 3 is dinsdagavond de EO-serie Jojanneke in de Prostitutie van start gegaan. De insteek van het EO-programma mag duidelijk zijn: de prostitutiewereld is vies en walgelijk. Niet iedereen is het daarmee eens.

Jojanneke van den Berge begaf zich voor de Evangelische Omroep (EO) twee jaar lang in de wereld van de prostitutie. Ze sprak met prostituees, lovergirls, pooiers, webcamgirls, en sexploitanten. Ook de hulpverlening, politie en justitie, advocaten en rechters komen aan het woord, zo is te lezen op de website van het programma.

Geschokt

Zelf zegt ze ‘geschokt’ te zijn over de wereld die ze heeft gezien. In de talkshow van Eva Jinek zei ze maandagavond dat ze hoopt dat haar programma ‘bewustzijn’ creëert over de situatie van prostituees in Nederland. Want die is niet best, zo blijkt uit haar documentaireserie.

Daarmee lijkt haar documentaire te hebben opgeleverd wat ze bij aanvang al dacht. ‘Prostitutie is zo idioot, het moet allemaal maar kunnen want het hoort erbij. Ik vind dat vals liberalisme. Ik wil Nederland wakker schudden,’ zegt de presentatrice in 2012 tegen nu.nl.

Niet rooskleurig beeld

De eerste aflevering van haar serie laat inderdaad een weinig rooskleurige wereld zien. Vrouwen die er puur voor het geld zitten, seks zonder condoom accepteren, daarmee ziektes oplopen en dat ook nog eens voor prijzen tot 30 euro per beurt.

Binnen de prostitutiewereld is niet iedereen even blij met het programma. Een vrouw uit Roemenië, die zichzelf Felicia Anna noemt, uit haar woede op haar blog Achter het raam op de Wallen. Ze noemt de bewering van Jojanneke dat 70 procent van de vrouwen gedwongen werkt in de prostitutie ‘een leugen’. Of de weblog authentiek is of niet, uit cijfers van de Nationaal Rapporteur blijkt inderdaad niet dat 70 procent van de vrouwen gedwongen werkt. De vraag is of Van den Berge deze bewering hard kan maken met cijfers of dat ze de cijfers op een creatieve manier heeft gebruikt om haar vooringenomen standpunt extra gewicht mee te geven.

Happy hookers

Op Twitter mengen de zogenoemde ‘happy hookers’ zich in de discussie. Zij vinden dat de programmamaker gemakkelijk voorbij gaat aan het feit dat er ook vrouwen zijn die lol hebben in hun vak. Van den Berge verweert zich door te stellen dat zij nooit heeft beweerd dat er geen ‘blije hoeren’ zijn.

Hella Dee, voorzitter van Sekswerk Nederland, zegt ‘klaar te zijn’ met de ‘absurde leugens van Jojanneke’ . Ze verwijst voor correcte informatie over prostitutie naar het Prostitutie Informatie Centrum. Tot slot herkennen ook de bezoekers van prostituees zich niet in het beeld dat Jojanneke in de Prostitutie schept. Wat de zogenoemde ‘wandelaars’ van de documentaire vinden, leest u hier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.