cultuur

87ste uitreiking van de Oscars: de hoogtepunten van de avond

Door Laura van Dijk - 23 februari 2015

Birdman is de grote winnaar van de 87ste jaarlijkse Academy Awards. Het komische drama van regisseur Alejandro González Iñárritu kreeg de vier belangrijkste Oscars voor Beste Film, Regie, Camerawerk en Scenario.

De film gaat over de verknipte Hollywoodster die zijn vergane glorie wil herstellen met het maken van een Broadway-toneelstuk.

Birdman behoorde samen met comedy The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson tot de grote kanshebbers: beide producties werden negen keer genomineerd. Deze laatste ontving ook vier prijzen tijdens het gala (Beste Make-up, Kostuums, Productieontwerp en Filmmuziek).

Onderbroek

De presentatie van het prijzengala, dat werd gehouden in het Dolby Theater aan de Hollywood Boulevard in Los Angeles, lag in handen van de acteur Neil Patrick Harris, die hiervoor alles uit de kast trok.

Hij zong, danste en liep zelfs in alleen zijn onderbroek het podium op: een knipoog naar een bekende scene uit de winnaar Birdman. Daarnaast opende hij de Oscars met een scherpe opmerking over de homogene groep genomineerden, waar al eerder kritiek op kwam. ‘Vanavond eren we de beste en blankste (whitest), sorry, briljantste (brightest) Hollywoodacteurs.’

http://www.youtube.com/watch?v=UCr2oPtCTJQ

De prijzen voor Beste Acteur en Actrice gingen naar respectievelijk Julianne Moore voor de rol van een vrouw die op jonge leeftijd alzheimer krijgt in Still Alice en Eddie Redmayne voor zijn vertolking van geleerde Stephen Hawking die aan ALS lijdt in The Theory of Everything.

Bizar

De nominatie van het Nederlandse A Single Life voor de Korte Animatiefilm heeft geen prijs opgeleverd. Het was voor de eerste keer in elf jaar dat een Nederlandse productie werd genomineerd voor de Academy Awards. De film van Joris Oprins, Job Roggeveen en Marieke Blaauw gaat over een vrouw die met behulp van een mysterieuze single op een oude pick-up in staat blijkt door haar eigen leven te reizen.

‘Heel jammer dat we hebben verloren, maar we komen terug’, zo reageerden de Nederlandse makers tegen NU.nl. ‘Het was voor ons al bizar om genomineerd te zijn en om dit feest van de uitreiking hier in Los Angeles mee te maken’, zei Roggeveen namens het drietal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.