cultuur

In beeld: dit zijn de winnaars van World Press Photo 2014

Door Pim Brasser - 12 februari 2015

De World Press Photo 2014 gaat naar de Deense fotojournalist Mads Nissen, met zijn foto van een intiem moment van het homostel Jon en Alex in de Russische stad Sint Petersburg. Bekijk hieronder de winnaars.

De World Press Photo 2014 gaat naar de Deense fotojournalist Mads Nissen, met zijn foto van een intiem moment van het homostel Jon en Alex in de Russische stad Sint Petersburg.

Propaganda

Hoofdjurylid Michele McNally roemt de foto om zijn ‘krachtige esthetiek en zijn nadruk op de menselijkheid’. Jurylid Pamela Chen legt uit dat de keuze moet worden gezien als een antwoord op het gebruik van propagandabeelden door terroristen. ‘We moeten dat beantwoorden met een beeld dat subtieler, intenser en doordachter is.’

De eerste prijs in de categorie Hard Nieuws gaat naar de Turkse journalist Bulent Kilic, voor zijn foto van een meisje dat gewond raakte bij rellen tussen politie en demonstranten in Istanbul.

Mortieraanval

In de categorie Algemeen Nieuws won deze foto van Sergei Illnitsky, van een keukentafel in de Oekraïense stad Donestsk na een mortieraanval.

Deze foto van een ebolapatiënt die ontsnapt uit een isolatiekamer is ook indrukwekkend. De foto is onderdeel van een serie van Pete Muller, en won in de categorie Algemene Nieuwsverhalen.

De tweede prijs Algemeen Nieuws ging naar deze foto door Massimo Sestini van geredde bootvluchtelingen die gered zijn door de Italiaanse kustwacht.

Alle winnende foto’s zijn te zien op de website van World Press Photo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.